Голям храм в Токио съобщи вчера, че ще затвори в новогодишната вечер за пръв път от десетилетия заради пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

Посещенията на будистки и шинтоистки храмове в Япония са част от празнуването на Нова година, която е най-важният празник в страната, отбелязван с фойерверки и други празненства. Някои места остават отворени цяла нощ, за да могат вярващите да посрещнат Нова година в полунощ.

Милиони хора от цялата страна се стичат към тези религиозни центрове през първите три дни на януари за благословения за настъпващата година. Храмът Мейджи в Токио е бил посетен от 3,18 милиона души между навечерието на миналата Нова година и първите три дни на януари през тази.

Тази година обаче шинтоисткият храм Мейджи, един от най-големите в Япония, ще затвори врати за пръв път от края на Втората световна война.

"Опитваме се да избегнем стълпотворенията. Приканихме обществеността да отложи новогодишните си посещения", заяви говорителка на храма.

Япония в момента регистрира покачване на заразяванията с новия коронавирус и рекордно много новозаразени на ден през последните седмици.

Вирусът предизвика промени и на други места. Храмът Ясака в Киото замени в началото на годината въжето за биене на камбаните с електронна система, която посетителите задействат с прокарване на ръка върху фотоклетка и се чува запис за биене на камбани.

Сега обаче храмът обмисля да махне тази система в новогодишния период, за да не се образуват тълпи пред нея. Представител на ръководството му също така призова хората посещенията им в тази Нова година да са кратки. Храмът обикновено посреща един милион посетители в първите три дни на януари.

Храмът Мейджи край Токио е пълен с хора на 1 януари 2020 г. Милиони хора се стичат на това място в дните от 1-ви до 3 януари всяка година, но сега това няма да е възможно

Снимка: Getty Images

В Токио губернаторката Юрико Коике помоли жителите да си стоят по домовете на тази Нова година, а метрото и влаковете няма да работят през нощта.

Междувременно японският премиер Йошихиде Суга заяви, че Япония няма нужда от извънредно положение на национално ниво заради коронавируса,

Премиерът изтъкна, че позицията на правителствения екип от експерти по въпросите на коронавируса е, че към настоящия момент няма нужда от обявяването на извънредно положение. Суга каза това в интервю за японска телевизия.

"Трябва да покажем резултатите от нашите мерки за борба с коронавируса. Аз ще направя всичко необходимо", изтъкна Суга, цитиран от Ройтерс. Рейтингът на одобрение на премиера намалява, тъй като японското общество не одобрява начина, по който той се бори с пандемията от коронавируса.