Ново земетресение с магнитуд 5 е станало днес в окръг Хатай, Южна Турция, съобщава електронното издание на турския в. "Сабах", позовавайки се на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Трусът е станал в 18:53 ч. (17:53 ч. българско време) на дълбочина 9,76 км.

Епицентърът е бил в района на град Дефне.

Окръг Хатай бе разтърсен в понеделник от земетресения с магнитуд 6,4 и 5,8, след като на 6 февруари разрушителни трусове от 7,7 и 7,6 степен и епицентър в близкия окръг Кахраманмараш причиниха десетки хиляди човешки жертви и огромни разрушения.

Турция ще разшири разследването на строителни предприемачи, заподозрени, че са нарушили стандартите за безопасност след разрушителните земетресения, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, предаде Ройтерс.

Сойлу каза, че засега са идентифицирани 564 заподозрени, 160 души официално са арестувани и срещу много други се води разследване. "Нашите градове ще бъдат построени на правилните места, нашите деца ще живеят в по-силни градове. Ние знаем пред какъв тест сме изправени и ние ще излезем от това по-силни", заяви Сойлу пред държавната ТРТ Хабер.

Същевременно министърът на екологията и градоустройството Мурат Курум уточни днес, че над 164 000 сгради в Турция са се срутили, понесли са тежки щети или подлежат на събаряне. Той отбеляза, че това е установено след инспектиране на около 1 250 000 милиона сгради в 11-те пострадали от земетресенията окръга, предаде ТАСС.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща домовете да бъдат построени отново в рамките на една година.

Ердоган, който е на власт от две десетилетия, е изправен пред избори след четири месеца. Още преди трусовете социологическите проучвания сочеха, че той е под натиск заради кризата от високите разходи за живот, която може да се влоши, тъй като бедствието възпрепятства селскостопанското производство, отбелязва Ройтерс.

Сойлу каза, че са били издигнати около 313 000 палатки, а 100 000 контейнерни домове ще бъдат инсталирани в земетръсната зона.

Броят на загиналите в Турция в опустошителните земетресения нарасна до 43 556, каза Сойлу през нощта. Той посочи, че е имало 7930 вторични труса след първото земетресение на 6 февруари и че повече от 600 000 апартамента и 150 000 търговски обекта са претърпели поне умерени щети.

Турция стартира временна схема за подкрепа на заплатите в сряда и забрани съкращенията в 10 града, за да защити работниците и бизнеса от финансовото въздействие на мощното земетресение, което удари южната част на страната. Земетресението с магнитуд 7,8 на 6 февруари повреди или унищожи стотици хиляди сгради и остави милиони без дом. Около 865 000 души живеят в палатки и 23 500 в контейнерни жилища, докато 376 000 са в студентски общежития и обществени къщи за гости извън зоната на земетресението, заяви Ердоган във вторник.