Движение 5 звезди" и "Лига" отново разговаряха тази сутрин в опит да уточнят последните несъгласувани пасажи от общата си програма и да постигнат съгласие за профила на бъдещия премиер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Снощи партиите им съобщиха, че са разработили "договор за правителство на промяната" от 40 страници с общо 22 точки. Той е бил връчен на двамата лидери - Луиджи Ди Майо и Матео Салвини, които са дискутирали по него и вечерта.

Двамата обещаха с видеопослания в сряда, че програмата ще бъде поставена на гласуване сред активистите на техните формации - чрез интернет за "Движение 5 звезди" и на специално уредени места за Лигата в събота и неделя.

Колкото до премиерския пост, всеки лагер отказва да приеме лидера на другия за министър-председател, а самите им водачи не дадоха коментар. Ди Майо каза само, че премиерът ще е "политическа личност, избрана от двете сили, с ясно определен мандат".

Акценти в програмата

Незабавна отмяна на антируските санкции предвижда програмата на очакваното в Италия коалиционно правителство на Движение 5 звезди и Лигата, пише днес италианският в. "Кориере дела сера", цитиран от ТАСС и БТА.

Италианското издание пише, че някои точки от програмата трябва да бъдат уточнени, по-специално засягащите стратегията в отношенията с ЕС и евентуалното преразглеждане на италианските ангажименти в общността.

В последния вариант на текста вече не се споменава за възможно напускане на еврозоната. Той не съдържа и искания към ЕЦБ да опрости 250 милиарда евро от външния дълг, стигнал рекордно ниво и надхвърлил 2 трилиона. Тези положения са били включени в предишни проекти за правителствена програма според италиански медии.

Запазва се обаче отмяната на антируските санкции като централна задача на външната политика. "Русия не бива да се разглежда като опасност, а като привилегирован партньор", но при все това "САЩ остават главен съюзник", се казва в текста, цитиран от изданието.

Движението 5 звезди, смятано за антисистемно, и Лигата, с репутация на антиевропейска партия, вече са подложени на натиск заради своите планове, отбелязва ТАСС.

Според в. "Стампа" вчера посланикът на САЩ Луис Айзънбърг е заявил пред Манлио Ди Стефано - отговорник за външната политика в Движението, и пред други поканени в мисията италиански политици и дипломати, че отказът от ограничителни мерки спрямо Русия е грешно решение. По думите на американския дипломат италианската икономика е претърпяла минимални щети от санкциите, а италианският износ за Русия нараства.