Притеснявам се от италиански вариант на Брекзит, да видим какво правителство Италия ще състави. Това заяви премиерът Бойко Борисов минути преди старта на Срещата на върха в резиденция Бояна по повод очертаващото се евроскептично правителство в Рим.

Тревожи ни и излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран, търговските споразумения, напрежението в Близкия Изток.

Премиерът не пропусна да говори за Западните Балкани. Избрахме си най-трудното -Западни Балкани, подчерта министър-председателят по повод приоритетите на българското председателство. Благодарен съм на колегите от всички политически партии от целия ЕС, включително и на колегите от Западните Балкани, че са тук. Това е успех за България, на българския народ. Що се касае до Балканите, не съм вярвал, че ще съумеем да сложим проблема на масата за обсъждане. Рисковете на Европа от приобщаването на Западните Балкани са нула.

България е получила от Европейската комисия предложения на текстове по пакет "Мобилност". Някои ни удовлетворяват, други - не. Екипът на транспортния министър Московси в момента подготвя отговор, обяви още премиерът Борисов.

Приветствам свършеното от българския министър-председател. Българското председателство е изключително силно. Тук сме, за да подкрепим нашия приятел, заяви от своя страна лидерът на Европейската народна партия Жозеф Дол в началото на Срещата на върха, която се провежда в Бояна.

"Днес не говорим за ляво и дясно. Благодарен съм на всички колеги от целия ЕС и на колегите от Западните Балкани."

Бойко Борисов с Антонио Таяни

Снимка: БТА

Борисов посрещна и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Пред него премиерът посочи,  че присъствието на Таяни е голямо уважение както за България, така и за страните, които ще са във фокуса на обсъжданията от европейските лидери днес и утре. Той каза, че разчита на подкрепата на Европейския парламент темата за развитието на страните от региона да остане сред приоритетните политики и след края на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Председателят на ЕП поздрави българския премиер за успешното провеждане на председателството и приветства работата на България за фокусиране на вниманието върху Западните Балкани. Антонио Таяни потвърди ангажимента на парламента да подкрепя европейската перспектива на държавите, да насърчава диалога между тях и провеждането на необходимите реформи.

Бойко Борисов с Андрей Пленкович

Снимка: БТА

Необходимо е взаимният ангажимент на Европейския съюз и Западните Балкани към реформи да се продължи. Това посочи министър-председателят Бойко Борисов на среща с премиера на Хърватия Андрей Пленкович. Българският премиер добави, че е изключително важно да не се загуби темпото в усилията за приобщаването на региона към европейските ценности и практики и ще разчита за това и на Хърватия.

Той каза също, че очаква в процеса на подкрепа за приобщаването на западнобалканските държави към европейското семейство да има приемственост, защото само така може да се надгради постигнатото до момента. "Балканите имат потенциала да станат едно от най-добрите места за живеене в Европа, ако всички обединим усилията и енергията си към изграждането на инфраструктурните проекти, за да има икономическо развитие и просперитет за народите", заяви още министър-председателят Борисов.

Андрей Пленкович потвърди, че Хърватия ще инициира следваща среща на върха ЕС - Западни Балкани през 2020 г. Желанието му е тя да направи преглед на напредъка по проектите, стартирали в резултат на инициативата на Българското председателство, и да даде по-нататъшен тласък на процесите на сближаване на страните от региона с останалите държави в Европа.

Борисов разговаря с председателя на гръцката партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис за евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани. Мицотакис е в София за срещата на Европейската народна партия.

Той поздрави българския премиер за инициативата му за приобщаването на държавите от региона и за провеждането на Срещата на върха утре. "Срещата ЕС - Западни Балкани е от изключителна важност и Гърция винаги ще помага, както го е и правила, на други страни по пътя им към Европа", заяви Мицотакис.

Двамата бяха единодушни, че с реализирането на инфраструктурните проекти в региона ще се начертае и пътна карта за добросъседство между страните.