Това е установило британското разузнаване, разкрива британският в. "Таймс",  цитиран от ТАСС и БТА.

Британският ежедневник отбелязва, че представители на британските служби за информирали за този извод съюзниците на страната. Целта на специалното заседание е било да бъдат убедени световните лидери, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал и че химическото вещество "Новичок" е било произведено в базата Шихани, в югозападната Саратовска област.

Това послужи на Великобритания, САЩ и западните държави за предлог да изгонят близо 150 руски дипломати.

Във вторник обаче британската военна лаборатория в Портън Даун обяви своите заключения, че при атаката е бил използван "Новичок" или подобно вещество, но че не е успяла да установи неговия източник.

В руския град Шихани се намира военна научно-изследователска база, която е в състава на руските войски за ядрена, биологична и химична защита. По времето на бившия СССР градът е обявен за затворен секретен град. Той запазва този статут и в наши дни. Градът се намира на 130 км северно от Саратов на десния бряг на река Волга.

По неофициална информация по времето на СССР в Шихани и близкия Михайловски са разработвали химични бойни вещества. След разпадането на Варшавския блок базата им се използва за унищожаването на запасите от опасните химикали.

Домашните любимци на Скрипал убити

Домашните любимци на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който бе отровен във Великобритания, са мъртви, съобщи говорителка на британското министерство на околната среда, цитирана от Франс прес.

Тя каза пред агенцията, че когато е получил достъп до жилището на Скрипал, ветеринарен лекар е открил двете му морски свинчета мъртви. Една котка е била намерена в тежко състояние и ветеринарен хирург е решил да я евтаназира, за да сложи край на мъките й.

Цитираната говорителка не уточни дали домашните любимци на Сергей Скрипал, който остава в критично състояние в болница, са починали от отравяне вследствие на атаката с нервнопаралитично вещество срещу техния стопанин, или впоследствие от глад.

Печалната участ на животните, отглеждани от бившия руски шпионин, бе направена публично достояние от британската полиция повече от един месец след покушението срещу него в Солсбъри, Югозападна Англия, на 4 март, отбелязва Франс прес.

Британската полиция смята, че Сергей Скрипал е бил изложен в своя дом на действието на химическото вещество заедно с дъщеря си Юлия. Най-висока е била концентрацията на дръжката на входната врата, припомня Франс прес.

Агенцията отбелязва, че в сряда Русия повдигна въпроса за съдбата на домашните любимци на Скрипал.

Британският таблоид "Сън" писа, че труповете на двете морски свинчета и на котката са били изгорени.
Според руското посолство в Лондон Скрипал е имал още котка, за която обаче говорителката на британското министерство на околната среда не спомена нищо.