Боевете с азербайджанската армия край стратегическия град Степанакерт продължават. Говорителка на арменската армия съобщи в Туитър, че столицата на Нагорни Карабах отново е била подложена на обстрел.

"Ракета засегна жилищна зона и уби трима мирни граждани", заяви тя.

Според нея град Шуша също е подложен на обстрел.

Азербайджанското министерство на отбраната отхвърли информацията за обстрел на Степанакерт и я нарече "преднамерена дезинформация", предаде ТАСС, като отбеляза, че според Ереван Баку използва касетъчни бомби при обстрела на града, предаде БТА.

Вижте снимки >>

Азербайджан съобщи и за обстрел на град Тертер и две села.

Боевете с азербайджанската армия край стратегическия град Степанакерт продължават

Снимка: AP/БТА

Силите на сепаратистите заявиха, че боевете по основните фронтови линии продължават. Те добавиха, че са отблъснали настъпление на вражески сили към Шуша, наричан "нагорнокарабахският Ерусалим".

Етнически арменски войници минават покрай къща, разрушена от обстрела от азербайджанската артилерия в Степанакерт

Снимка: AP/БТА

След подновяването на боевете на 27 септември азербайджанските сили си върнаха обширни територии в южната част на Нагорни Карабах и се приближават до Шуша и до път, свързващ сепаратистката столица с Армения.

Димът се издига по време на боевете между арменските и азербайджанските сили край Шуши край Степанакерт

Снимка: AP/БТА

Първата война в региона в началото на 90-те години взе 30 000 жертви. В новите сблъсъци, най-тежките от близо 30 години, са загинали над 1250 души, но борят на жертвите вероятно е много по-висок, отбелязва АФП, като припомня, че Азербайджан не съобщава жертвите, дадени от въоръжените му сили.

Трите опита за постигане на хуманитарно примирие под егидата на Русия, Франция и САЩ, се провалиха. Тази седмица ООН каза, че е възможно по време на конфликта да са извършени военни престъпления, имайки предвид нападенията срещу мирни граждани и видеозаписи, показващи екзекуция на арменски военнопленници.

Ереван поиска военна помощ от Москва, а Баку се ползва с подкрепата на Турция, която е обвинявана, че му доставя специалисти и наемници, отбелязва АФП.