Бившият американски президент Доналд Тръмп е седял с часове пред телевизора, следейки щурма на Капитолия на живо на 6 януари 2021 г., игнорирайки молбите на децата си и близки съветници да призове своите привърженици да спрат насилието. Това каза днес очевидец по време на изслушване пред специалната комисия на Камарата на представителите на американския Конгрес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Комисията използва осмото си изслушване това лято, за да уточни в детайли, това, което по думите на членовете ѝ, е било бездействие в продължение на 187 минути между края на пламенната реч на Тръмп на митинг, подтикнала привържениците му да щурмуват Капитолия, и разпространяването на видео, в което ги призовава да се разотидат.

"Президентът Тръмп е седял пред обедната маса и е наблюдавал щурма по телевизията, докато неговите най-близки и високопоставени съветници и членовете на семейството му са го молели да направи това, което се очаква от всеки американски президент", каза демократката и член на комисията Елейн Лурия.

Комисията изслуша на запис показанията на сътрудници и служители по сигурността на Белия дом, които разказаха за събитията от онзи мрачен ден.

Бившият съветник в Белия дом Пат Чиполоне отговаряше на въпрос след въпрос в записаните си показания за това какво точно е правил Тръмп. Дали се е обадил на министъра на отбраната? Дали се е обадил на главния прокурор? Дали се е обадил на министъра на вътрешната сигурност? Чиполоне отгаваряше с "не" на всеки въпрос.

Членове на комисията казаха, че дъщерята на Тръмп Иванка и синът му Доналд Тръмп-младши са били сред тези, които са го молели да предприеме действия.

Изслушването, което се очаква да бъде последното до септември и разгледа в детайли както насилието, избухнало след като привържениците на Тръмп щурмуват Капитолия, така и самите действия на Тръмп в часовете между пламенната му реч, в която призова поддръжниците си да се "борят като дяволи", и момента, когато разпространява видео, в което призовава участниците в размириците да се разотидат.

Председателят на Комисията Бени Томпсън обвини Тръмп, че е "отворил пътя към безредици и корупция по безотговорен начин" и се закани, че отговорните за щурма ще "бъдат изправени пред закона".

Бившият президент републиканец "се опита да разруши демократичните ни институции", каза Томпсън и допълни, че според него всички отговорни за атаката, включително в Белия дом трябва "да отговарят за действията си пред правосъдието". "Трябва да има тежки последици за тях, в противен случай се опасявам, че нашата демокрация повече няма да се въздигне отново", обобщи председателят на комисията.