За големи щети от обилните дъждове в районите на Солун и Кавала и в префектура Илиа в Пелопонес съобщава гръцката обществена телевизия ЕРТ днес.

Според телевизията щетите във Врасна в префектура Солун са "библейски". 35 души са били спасени, след като са били блокирани в селището. Сред тях е имало една бременна жена и бебе на десет месеца. Наводнени са къщи, хотели и пътища. Полицейските и пожарните служби са реагирали на повече от 200 сигнала.

Врасна се намира до град Аспровалта и е предпочитана от българските туристи, заради близостта й до българската граница. Група българи в Неа Врасна са подали сигнал в българското консулство в Солун, че не се намират в опасност, но две от колите им са пострадали вследствие на обилните дъждове. 

В Хрисуполис, префектура Кавала, са наводнени жилища, магазини, пътища и обработваеми площи.

Големи са щетите за селското стопанство в област Илиа.

Постепенно с отшумяването на интензивните климатични явления се отстраняват щетите в Мандра, префектура Атика, където ситуацията беше най-тежка през вчерашния ден.

Силни дъждове се очакват и днес в района на цяла Северна Гърция, като според прогнозите подобряване на времето може да се очаква най-рано от утре следобед.

Всички български граждани, които имат нужда от съдействие или биха искали да подадат сигнал за техни бедстващи близки, могат да сигнализират дежурните телефони на ГК Солун - +30 2310 829 210 и +30 2310 869 510 и на посолството ни в Атина - +30 210 67 48 105, 106, 107.

В случай на бедствена ситуация, местните власти препоръчват да не се излиза от сградите на пребиваване, а при наводнения на първите етажи изпадналите в беда да се качват на по-високите етажи и да очакват помощ.

Дирекция "Ситуационен център" на Министерството на външните работи приема денонощно сигнали за съдействие на телефон: 02/948 24 04 и имейл: crisis@mfa.bg. Ведомството препоръчва на всички граждани, пътуващи за чужбина, да се регистрират в услугата "Пътувам за" на следния адрес: http://www.mfa.bg/120/patuvamza.