Наводнената Венеция беше засегната от нов прилив от 1,6 метра, който не даде възможност жителите на града да си отдъхнат от кризата, съобщи Би Би Си.

Световноизвестният площад Сан Марко е затворен, училищата също - вече трети ден. Емблематичните вапорети (водни бусове) са спрени от движение.

1.60 метра е нов пик, при критично ниво от 1.30 метра.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро призова жителите и гостите на града да не излизат на улицата без необходимост.

"Принуден съм да затворя площад "Сан Марко, за да предпазя гражданите от всякакъв риск за здравето им, това е бедствие", заяви Бруняро, цитиран от Франс прес и БТА.

"Венеция е разрушена. Говорим за милиард (евро) щети", каза той по време на посещение на площадa, придружаван от ръководителя на регион Венето Лука Дзая и председателя на партия "Лига" Матео Салвини.

Тази сутрин минувачите на емблематичния площад газеха във вода до коленете.

Работници с ботуши до бедрата премахваха платформите, използвани от хората, за да пресекат "Сан Марко" без да се намокрят, предаде Асошиейтед прес.

Вчера нивото на водата се повиши до 125 см. Върхът от 1,87 м беше измерен във вторник - най-високото ниво за повече от 50 години, като водата повреди паметници на културата, засегна бизнеса и домовете. Над 80% от града на каналите беше наводнен.

Италия въведе извънредно положение

Правителството на италианския премиер Джузепе Конте одобри късно вчера постановление за въвеждане на извънредно положение заради наводнението във Венеция, като незабавно ще се отпуснат 20 милиона евро. Това ще бъдат първоначалните средства за ликвидиране на последиците от наводнението, причинено от прилива, бурния вятър и проливните дъждове. Във вторник водата във Венеция достигна 1,87 метра надморско равнище и бяха наводнени централният площад Сан Марко и криптата на едноименната базилика.

Също вчера Конте каза, че властите ще отпуснат по 5000 евро на физически лица и по 20 000 евро на търговски обекти, за да се справят с последиците от наводнението.

Как смятат да спасят историческия град

Бедствието породи полемика за мегапроекта Мойсей за защита на Венецианската лагуна от наводнения. Проектът бе подет през 2003 г. и трябваше да приключи през 2016 г., но се забави заради редица проблеми. Цената му е 5,5 милиарда евро, като първоначално той трябваше да струва 1,3 милиарда евро. Само миналата година за него са били похарчени 74 милиона евро.

Проектът предвижда разполагането на мобилни диги при островите Лидо, Маламоко и Киоджа, които ще могат да изолират лагуната временно от Адриатическо море по време на феномена висока вода. Очаква се бариерите да бъдат предадени за експлоатация на градската управа в края на 2021 г.

Ботуши задръстиха Венеция

Същевременно градът се оказа пред нов проблем - пъстрите полиетиленови ботуши за еднократна употреба, предпазващи от наводненията, предаде Франс прес, на която се позова БТА. Те са сини, розови или златисто-оранжеви. Туристите ги купуват за 6-10 евро и когато си тръгват ги хвърлят. Така кофите се оказват задръстени от тях. Те се произвеждат в Китай и на теория са рециклируеми. Но местни жители се притесняват от изхвърлянето на толкова пластмаса в града.

Италия заплашена от климатична опасност

Службата за гражданска защита на Италия обяви последното "червено" ниво на климатична опасност в областта Венето. В по-голямата част от страната днес ще има порои и гръмотевици. Заради очакваното ново влошаване на времето са затворени училищата в близо 30 града.

Метеоролозите предупредиха за снеговалеж в областите Пиемонт, Ломбардия, Венето и Трентино - Алто Адидже. Очаква се на места там да се образува до 70 см снежна покривка.