Италия обяви извънредно положение в региона на Венеция, след като огромен прилив премина през историческия град, заяви премиерът на страната Джузепе Конти, цитиран от световните агенции.

"Кабинетът одобри (обявяването) на извънредно положение във Венеция", написа Конти в Туитър.

Вижте снимки от потопената Венеция >>

Италия обяви извънредно положение, след като Венеция беше погълната от "висока вода", която достигна 1,87 метра и наводни историческата част на града, базиликата и прекъсна достъпа до домовете.

Повече от 80% от града, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, беше под вода, когато приливът беше най-висок.

"Високата вълна" във вторник, в съчетание със силни пориви на вятъра и дъждове, потопи под вода на практика цяла Венеция - 80 процента от града, каза губернаторът на областта Венето Лука Дзая.

Джузепе Конте определи наводнението като "удар по сърцето на нашата страна". Той увери, че правителството ще действа бързо, за да осигури средства и ресурси за възстановяване на щетите.

"Боли, когато виждаме града толкова увреден, неговото художествено наследство е компрометирано, търговските му дейности са на колене", написа по-рано във фейсбук премиерът Конте, който посети региона късно в сряда.

Той каза, че правителството ще "ускори" изграждането на структурни защити за лагунния град, като изтъкна така наречения проект Мойсей - хидравлична бариерна система за изолиране на лагуната в случай на повишаване на морското равнище и зимните бури.

Премиерът заяви, че възнамерява да обяви спешни мерки, като добави, че хората могат да искат обезщетения до 5000 евро, а предприятията до 20 000 евро.

Много музеи останаха затворени в четвъртък, съобщи АФП.

Кметът на Венеция Луиджи Брунаро обвини климатичните промени за най-високите водни нива от повече от 50 години насам, като заяви, че въздействието е "огромно" и ще остави "постоянен отпечатък".

Площад Сан Марко - една от най-ниските части на града - беше сред най-тежко засегнатите области.

Възрастен мъж почина в дома си, след като бе ударен от ток.

"Високата вълна" преобърна гондоли, изхвърли корабчета от обществения транспорт на брега, наводни заведения и причини спирания на електроснабдяването в целия град.

Според прогнозите водното равнище ще остане високо до петък, но пикът от 1,87 метра от вторник няма да бъде достигнат.