Десетки милиони европейци се готвят за частично връщане към нормалността с отхлабване на мерките срещу коронавируса в редица държави. Сред страните, които либерализират частично режим днес, са Франция, Испания, Швейцария, Гърция, Сърбия, Албания, Хърватия, Словения, Дания, Чехия, Нидерландия и Турция.

Франция

Във всички градове се отменя задължителната употреба на хартиен формуляр или електронен пропуск с QR код, с които досега бе разрешено на хората да напускат за кратко дома си. Сега обаче тези, които отиват на работа в Париж, трябва да се снабдят с декларация с печат от работодателя, в която по-специално се посочва часът на пътуването.

От пътниците в обществения транспорт ще се изисква да представят този документ при проверка - в противен случай ще им бъде наложена глоба от поне 135 евро. Пътниците също така трябва да носят маски. На всяка платформа на парижкото метро има устройства за дезинфекция на ръцете. На пода ще има обозначителни стрелки и демаркационни ивици, които трябва да бъдат следвани, за да се поддържа дистанцията.

Около 60 процента от регионалните влакове и 25 на сто от високоскоростните експресни влакове, свързващи основните градове на страната, ще се движат по маршрутите си. В столицата ще функционира около 75 процента от наземния и подземен обществен транспорт. Ще бъдат закрити 60 от 302 метростанции. В пиковите часове метрото ще се използва главно за тези, които отиват на работа и имат декларация, както и хора, които се нуждаят от този вид транспорт поради спешни ситуации.

В страната се отварят всички магазини, с изключение на големите търговски центрове (с площ от 40 хиляди квадратни метра или повече). Супермаркетите ще се отворят с разрешение на кметовете. Магазините могат да изискват от купувачите да носят маска. Пазарите отварят. Парковете и площадите в повечето градове остават затворени. Но хората, които искат да потренират на чист въздух, ще могат да влязат в тях. Общинските власти също по своя преценка ще вземат решение за достъпа до бреговете на езерата и морските плажове.

В страната няма да работят театри и концертни зали. Всички кафенета и ресторанти са затворени поне до юни. Днес училищата ще бъдат отворени за учителите, за да подготвят класовете за връщането на учениците, планирано за 14 май.

Испания

При спадащи темпове на заразата в Испания започна постепенно отпадане на ограниченията, по четиристепенен план, обявен от премиера Педро Санчес, като началната фаза е нулева. Преминаването от днес към първа фаза ще става по региони - в 11 от 17-те автономни области. Вече ще са достъпни части от заведенията на открито, с два метра разстояние между масите.

Здравният министър Салвадор Иля обаче напомни, че рискът остава:

"Винаги, когато е възможно да се работи дистанционно, би трябвало да се избере този вариант. Първа фаза на облекчаване на мерките позволява социални контакти до максимум 10 души на едно място".

Мадрид изцяло ще остане в нулева фаза, тъй като е най-засегнатата област - с 64 000 заразени с коронавирус от общо 223 000 в страната. Регионалните власти планират да раздадат 14 милиона маски.

Втора фаза на излизане от изолацията в Испания е планирана за 25 май, когато частично ще започнат работа търговските центрове, а трета - за 8 юни, когато с намален капацитет ще работят театри и и киносалони.

Нидерландия

Детските градини и началните училища възобновяват работата си, отварят се фризьорски и козметични салони, както и библиотеки. Освен това се премахва забраната за спортове като тенис и голф, при които няма пряк контакт между играчите. Детските градини ще отворят без ограничения. В началните училища всеки клас ще бъде разделен на две групи, които ще идват на часове в различни дни. В останалото време децата ще продължат обучението си на дистанционно.

От днес ще възобновят работата си фризьори, козметици, масажисти и др. Те ще могат да приемат посетители само по предварителна заявка, а при резервация ще трябва да се уверят, че клиентите нямат симптоми на заболяването - кашлица, болки в гърлото или висока температура. Служителите ще трябва да носят маски и да гарантират, че клиентите са на разстояние от поне 1,5 метра.

Швейцария

Вторият от общо три етапа на смекчаване на мерките за самоизолация, въведени в средата на март поради пандемията от коронавирус, ще започне днес в Швейцария. Подновяват се занятията в средните училища, отварят библиотеките, музеите, спортните площадки, ресторантите, магазините за дрехи и обувки. Разхлабването на мерките навсякъде ще бъде придружено от мерки за намаляване на риска от предаване на инфекция. В учебните часове се изисква разстояние от два метра между учителите и учениците.

Властите обърнаха специално внимание на ресторантите, баровете и кафенетата, като ги инструктираха да подреждат масите на разстояние не по-близко от два метра едни от други или да ги изолират по друг начин. На маса трябва да сядат не повече от четирима души, освен ако не става въпрос за родители с деца. Освен това няма да има правостоящи места. Управата на ресторантите може да помоли клиентите да предоставят своето име, адрес, телефонен номер и електронна поща, така че в случай на заразяване на служители на заведението с коронавирус да може да бъде установен източникът на инфекция. Това обаче ще става на чисто доброволни начала и клиентите могат да откажат да предоставят такава информация.

За магазините за дрехи няма специални изисквания, освен добре познатите, но в магазините за обувки ще бъде задължително меренето да става с чорапи за еднократна употреба. Що се отнася до библиотеките, те се отварят без достъп до читалните зали. На спортните площадки е позволено да се практикуват само спортове, в които броят на участниците е не повече от пет и се спазва разстояние от два метра.

Запазва се контролът на границите на Швейцария, включително забрана за влизане за всички чужденци, с изключение на лицата, които имат разрешение за пребиваване или пристигнали поради работа и спешни хуманитарни причини. Същевременно от 11 май се въвеждат някои отстъпки за гражданите на страните от Европейския съюз.

Облекчаването на ограниченията в Швейцария стана възможно благодарение на подобрената епидемиологична ситуация. Ако в края на март - началото на април броят на заразените с коронавирус ежедневно се увеличаваше с 1000 души или повече, то от 26 април в нито един ден не е надвишил 200, а от 3 май - 100. Общият брой на заразените след 25 февруари достигна 30 305. Към 10 май са регистрирани 1538 смъртни случая.

Гърция - В класните стаи ще се завърнат учениците от последния гимназиален клас. Също днес се очаква да бъдат отворени повечето магазини, ресторантите и кафенетата в страната.

Турция - Всички основни автомобилни предприятия предприятия ще подновят работа, ще бъдат отворени моловете, фризьорските салони и магазините за конфекция и подаръци в страната, като част от процеса на облекчаване на ограничителните мерки.

Сърбия - Започват работа детските градини и ясли като част от процеса на облекчаване на ограничителните мерки, въведени на 15 март.

Албания - Възобновяват работа фризьорските салони, бръснарниците, стоматологичните кабинети и големите търговски центрове.

Хърватия - Отварят детските градини, началните училища и баровете

Словения - Очаква се да бъде пуснат общественият транспорт, спрян през март.

Дания - Отварят търговските центрове.

Чехия - Отварят музеите, театрите, кината и други културно-развлекателни обекти.

По-късно тази вечер Великобритания ще обяви план за частична отмяна на ограниченията и вероятно ще налага 14-дневна карантина за всички пристигащи. В телевизионно обръщение до нацията британският премиер Борис Джонсън обяви в неделя вечер умерено облекчаване на карантинните мерки и очерта правителствената пътна карта за по-нататъшно вдигане на ограниченията. Предвижда се евентуално завръщане на 1 юни на най-малките ученици в училище. Ако епидемията бъде поставена под контрол, месец по-късно, най-рано от 1 юли е възможно да подновят работа някои хотели и ресторанти, каза премиерът.

Къде сме ние?

Комисията по правни въпроси ще проведе извънредно заседание от 13 ч. в зала "Изток" на Народното събрание. Дневният ред включва второто четене на Закона за здравето. Законодателната инициатива е на Министерски съвет и има за цел да уреди мерките за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19 за времето след прекратяването на извънредното положение. С проектозакона се предлагат промени, които имат пряко отношение към възможността за разпореждане на противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването.

Kабинетът, а не здравният министър да обявяват извънредна епидемия след края на извънредното положение. Такава промяна предлагат депутатите от ГЕРБ. Според управляващите, целият Министерски съвет трябва да стои зад искането, основано на 8 критерия. Същата теза застъпва и опозицията в лицето на БСП. От ГЕРБ предвиждат санкциите за нарушаване на карантината да останат и след 13 май - включително глоба от 5000 лева за всеки заразоносител, който не спазва задължитените изолация или лечение.

В деловодството на Народното събрание постъпиха първо предложенията на ГЕРБ и на ДПС. По-късно такива внесоха и от ПГ на "БСП за България" и ВМРО.

От ГЕРБ са предложили за регулаторният период за цените на дружествата в сектор "Електроенергетика", който приключва на 30 юни, да може да се удължи със срок от два месеца след тази дата. Управляващите предлагат още да се отложи на внасянето от страна на общините на месечни отчисления за бъдещи разходи за закриване на следексплоатационни грижи на площадките на депата, както и за дейности, свързани с изграждане на нови за третиране на битови и строителни отпадъци. Предложението предвижда отлагане до 31 декември 2020 г.

От ПГ на ГЕРБ са предложили с наредба на министъра на здравеопазването да се определят условията и редът за придвижването на контактни здрави лица, работещи в животновъдни ферми и преработвателни предприятия до работното им място. Друго предложение предвижда възможността за еднодневните трудови договори да се сключват за повече от един ден до края на извънредното положение да се удължи до 31 декември 2020 г.

ПГ на "БСП за България" внесе в неделя в деловодството на Народното събрание предложения за подобряване на законодателството, приемано във връзка с кризата COVID-19 и нейните последици. Социалистите предлагат отговорност да поеме цялото правителство, а не само министърът на здравеопазването. БСП предлага намален ДДС за храни и лекарства, безвъзмездна помощ за хората и държавна подкрепа за общините.

Депутатите от БСП настояват за хората, на които им се е наложило да излязат в дълъг неплатен отпуск, да бъде осигурена по една минимална работна заплата и осигуровки за всеки месец от извънредното положение. Проектът предвижда също подкрепа за самонаетите лица, за родителите, за хората с банкови кредити, за зеленчукопроизводителите, овощарите и животновъдите, както и за съкратените по време на кризата.

Минималното дневно обезщетение за безработица да се увеличи от 9 лв. на 17 лв. - предлагат още от БСП. Социалистите отново внасят за обсъждане предложение ДДС за храни и лекарства да се намали на 9%.

От ДПС предлагат да не се налагат запори на банкови сметки на общини за срок от шест месеца, както и всички вземания, възникнали във връзка със здравноосигурителни правоотношения, включително и неустойки и периодични плащания да се погасяват с изтичането на петгодишна давност.

ВМРО предлага защитата на длъжниците от банки и колекторски фирми да се удължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение.

Междувременно здравният министър Кирил Ананиев настоява в сила да останат забраната за влизане у нас на чужденци извън ЕС, задължителната 14-дневна карантина за пристигналите от чужбина, както и ограниченото придвижване при възникване на нови огнища на заразата. Все още под въпрос остава отварянето на детските градини, както и бъдещето на туристическия сезон заради забраната за влизане на чужденци.

Окончателният вариант на законопроекта ще бъде гласуван във вторник в пленарна зала.

След като на 4 май бяха възобновени теоретичните изпити за кандидатите за шофьори и обучението в автошколите, днес дирекция "Автомобилна администрация" възстановява и практическите изпити. Първи ще се явят кандидатите, записани от 16 до 20 март. Изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Бойко Рановски поясни: "От 11-и изпитите ще се провеждат само с един кандидат, в автомобила ще присъства председател на комисията, който е служител на Изпълнителната агенция и член на комисията, представител на учебната форма. Важат изискванията за безопасност".