Отново ескалация на напрежението в Нагорни Карабах. Въпреки постигнатото решение за примирие между Армения и Азербайджан, военните действия в района продължават. В рамките на 24 часа, столицата на непризната република Степанакерт, беше обстрелвана два пъти. С ракети е атакуван и Ганджа - вторият по големина град в Азербайджан .

В резултат от ракетна атака срещу азербайджанския град Ганджа са загинали повече от 10 души, ранени са около 40, предаде ТАСС, цитирайки Хикмет Хаджиев, съветник на президента на Азербайджан. В Туитър той написа, че ракетният удар е бил нанесен от територията на Армения.

Генералната прокуратура на Азербайджан съобщи за 12 загинали. Нанесени са сериозни щети на инфраструктурата и на транспортни средства. По думите на Хаджиев градът е бил обстрелван от арменска територия с балистични ракети "Скъд". Започнали са спасителни операции.

Снимка: АР/БТА

На 11 октомври Ганджа, вторият по големина азербайджански град, разположен далеч от зоната на бойните действия в Нагорни Карабах, също бе подложен на ракетен обстрел от Армения. Тогава загинаха 10 души, 34 бяха ранени.

Съобщението за обстрела на Ганджа дойде няколко часа след като бе обстрелван Степанакерт, а столицата на сепаратисткия район Нагорни Карабах, предаде Франс прес. Градът е обстрелван с артилерия втори път за едно денонощие, предаде оттам кореспондент на ТАСС. За обстрел бе съобщено и вчера вечерта.

Арменското външно министерство съобщи, вчера от азербайджански дронове са атакувани военни обекти в южната част на Армения, съобщи Интерфакс. Пострадала е и гражданска инфраструктура. Няма ранени и жертви. Малко преди това Армения съобщи, че е унищожила във въздушното си пространство два азербайджански безпилотни самолета, но Азербайджан отрича да използва дронове и казва, че няма цели на територията на Армения.

Русия посредничи в преговорите между Армения и Азербайджан, но все още се изработва механизъм за прилагане на мирното споразумение. Баку настоява в диалога да се включи и Турция.