На Балканите се е оформил нов маршрут за бежанците, които са се насочили към Централна Европа, пише гръцкото издание "Та неа", като се позовава на неделното издание на германския "Велт".

Според директора на ФРОНТЕКС Фабрис Леджери новото трасе преминава през Гърция, Албания, Босна и Херцеговина и Хърватия. После маршрутът на мигрантите продължава към Словения и оттам, обикновено през Австрия и Чехия, към Германия и други страни на Северна Европа. Някои мигранти от Словения тръгват на запад към Италия и оттам към Франция и понякога към Великобритания.

Пред "Велт" Леджери е заявил, че в момента балканският път се използва от около 800 души месечно, което е много по-малък брой в сравнение с 200-те хиляди души, които минаха по този маршрут през 2015 г.

Директорът на ФРОНТЕКС заявява още, че на сухопътната граница между Гърция и Турция през пролетта е регистрирано чувствително увеличение на мигрантския поток, който обаче оттогава отново е спаднал.

"Сред бежанците регистрираме и много турски граждани - противници на режима, държавни служители, журналисти, кюрди, които напускат Турция след неуспешния опит за преврат", казва Леджери. Той обаче отбелязва, че в тази част на Гърция няма център за регистрация на мигрантите, каквито има на островите в източната част на Егейско море, което позволява на мнозина от мигрантите да продължат към Централна Европа, без да бъдат регистрирани.

"Провеждаме разговори с гръцките власти, за да подобрим контрола на сухопътните граници", казва Леджери.

Германското правителство отдава особено значение на регистрацията на бежанците в първата страна на влизане в ЕС, защото те трябва да бъдат върнати там според действащия Дъблински регламент, припомня "Велт".

Споразумението между трите управляващи партии през миналата седмица, което потуши по-нататъшната ескалация на правителствената криза в Германия, предвижда незабавно връщане в рамките на 48 часа на бежанците, които са подали молба за убежище в друга страна членка на ЕС, в конкретния случай - в Гърция. Това ще става по силата на двустранна спогодба, която се очаква Гърция и Германия да подпишат до края на месеца.

Гръцкият премиер Ципрас е поел ангажимент пред канцлера Меркел за подписването на спогодбата, която Берлин иска да използва за модел за споразуменията и с други страни членки на ЕС.

Новият балкански маршрут влезе в полезрението и на австрийския канцлер Себастиан Курц, който издигна сигурността на външните граници на ЕС в приоритет на австрийското председателство през това шестмесечие, отбелязва БТА. Курц изигра водеща роля за затварянето на балканския път по време на пика на бежанската криза.

Като министър на външните работи през февруари 2016 г. заяви, че Австрия е "готова да подкрепи страните от Западните Балкани и особено Македония с полицейски служители и техническо оборудване, евентуално и с военни, ако се наложи". Тогава Скопие затвори границата с Гърция и контролно-пропусквателния пункт при Дойран, като пресече вълната от бежанци, която достигаше до Централна Европа.

Преди един месец, на заседание на евродепутатите от Европейската народна партия в Мюнхен, Себастиан Курц предупреди, че трябва да бъде пресечено новото балканско трасе на бежанците, които използват Албания, за да достигнат до Централна Европа. Прецедентът със Скопие през 2016 г. показва, че австрийският канцлер няма да се поколебае да изпрати австрийски военни и на гръцко-албанската граница, пише "Та неа".