Нов конвой с хуманитарна помощ започна да влиза в ивицата Газа от Египет през граничния пункт "Рафах", предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на представители на египетските сили за сигурност и на свои кореспонденти на място.

17 камиона ще доставят днес различни продукти от първа необходимост в палестинската територия, където ситуацията е критична след две седмици на израелска блокада и въздушни удари, последвали нападението, предприето на 7 октомври срещу Израел от "Хамас".

Малко по-рано властите в Газа, контролирани от ислямисткото движение, съобщиха, че броят на убитите при израелски атаки от началото на конфликта е надхвърлил 4600 - данни, които не са проверени по независим път, информира БТА.

Вчера от Египет в Газа през граничния пункт "Рафах" вече влязоха 20 камиона. Това бе първата хуманитарна помощ, доставена в палестинската територия от началото на конфликта.

Тя обаче е крайно недостатъчна, като е възлизала на едва 4 процента от дневните доставки преди 7 октомври, според ООН. По оценки на световната организация е необходимо всеки ден да пристигат по 100 камиона с хуманитарна помощ в пренаселената ивица Газа, където живеят около 2,4 милиона души, половината от които са непълнолетни.

 Турция и Индия изпратиха лекари и хуманитарна помощ за населението в анклава

Индия изпрати днес 38,5 тона хуманитарна помощ на египетския Синайски полуостров за палестинските цивилни в ивицата Газа, съобщи говорителят на индийското министерство на външните работи Ариндам Багчи, цитиран от Франс прес.

Транспортен самолет "Боинг" C-17 на индийските военновъздушни сили, "превозващ близо 6,5 тона медицински консумативи и 32 тона хуманитарна помощ за населението на Палестина", е излетял за египетското летище "Ел Ариш", заяви Багчи.

Група от 20 лекари изпрати Турция. Медиците отлетяха тази сутрин с турския президентски самолет от летището "Есенбога" в Анкара за Кайро, за да се включи в оказването на помощ на населението на обсадения палестински анклав Газа.

Самолетът е бил натоварен също така с лекарства, съобщи турското министерство на здравеопазването на интернет страницата си.

Задачата на групата е да извърши проучвания във връзка с разкриването на полеви болници за палестинците в Газа, които турските здравни власти съвместно с египетското здравно министерство планират да бъдат разположени край египетското летище "Ел Ариш" и граничния пункт "Рафах" между Египет и ивицата Газа.

На територията на анклава се намират 2,4 милиона души.