Руски изтребител е прелетял на няколко метра от американски дрон над Сирия и е изстрелял сигнални ракети, които са ударили летателния апарат на САЩ и са го повредили, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление на американските военни.

Според високопоставен командир на Военновъздушните сили на САЩ действията на екипажа на руския изтребител са били опит да свалят дрона ЕмКю-9 Рийпър (MQ-9 Reaper). Това става едва седмица след като изтребител на Русия прелетя опасно близо до американски самолет за наблюдение с екипаж в региона, застрашавайки живота на четиримата членове на екипажа.

Вижте снимки >>

"Една от руските сигнални ракети удари американския дрон ЕмКю-9, като сериозно повреди витлото му", каза в изявление генерал-лейтенант Алекс Гринкевич, който ръководи централното управление на ВВС на САЩ.

"Призоваваме руските сили в Сирия незабавно да прекратят това безразсъдно, непровокирано и непрофесионално поведение", добави той.

Снимка от видео, публикувано от ВВС на САЩ - руски изтребител лети близо до американски дрон над Сирия, 23 юли 2023 г. На това изображение от видео, публикувано от ВВС на САЩ, руски изтребител лети близо до американски дрон над Сирия, 23 юли 2023 г.

Снимка: АР/БТА

Според Гринкевич един от членовете на екипажа, управлявал дрона дистанционно, е успял да го задържи във въздуха и го е върнал в базата му.

Снимка на ВВС на САЩ показва повредено витло на американския дрон, 23 юли 2023 г.

Снимка: АР/БТА

По думите на официални американски представители в последно време руски изтребители многократно се доближавали опасно близо до американски дронове ЕмКю-9, които изпълняват мисии срещу групировката "Ислямска държава", предимно в Западна Сирия.

Повредено витло на американски дрон, 23 юли 2023 г.

Снимка: АР/БТА

През последните три седмици тези проблеми зачестиха и руски изтребители многократно са прелитали в опасна близост до американски ЕмКю-9 Рийпър, като са изстрелвали сигнални ракети и са принуждавали дроновете да предприемат заобиколни маневри.

Американски дрон ЕмКю-9 - илюстративна снимка

Снимка: АР/БТА