Руски изтребител прелетя много близо до американски самолет за наблюдение над Сирия, като го принуди да премине през турбулентната му следа и изложи на опасност живота на четиримата членове на американския екипаж, съобщиха американски представители, предаде Асошиейтед прес.

Длъжностните лица заявиха, че инцидентът, който се е случил малко преди обяд в неделя, е значителна ескалация в поредицата от криещи риск срещи между американски и руски самолети в небето над Сирия през последните седмици.

Прехващането от страна на руския Су-35 е възпрепятствало способността на американския екипаж да управлява безопасно своя самолет MC-12, заявиха служителите, наричайки случилото се израз на ново ниво на опасно поведение, което може да доведе до инцидент или загуба на човешки живот.

През последните седмици руски изтребители неколкократно създадоха проблеми на американски безпилотни самолети ЕмКю-9 Рийпър, но последният инцидент предизвика тревога, тъй като е застрашавашил живота на американците.

Миналата седмица АП съобщи, че Съединените щати обмислят варианти за противодействие на предполагаемата повишена активност на руските въздушно-космически сили в сирийското въздушно пространство, тъй като действията на руската авиация "затрудняват поразяването на лидера на "Ислямска държава". Активността на руските въздушно-космически сили се твърди, че е причинена от "увеличаващото се сътрудничество и координация между Москва, Техеран и сирийското правителство, за да се опитат да принудят САЩ да напуснат Сирия."

Междувременно ТАСС цитира думи на контраадмирал Олег Гуринов, заместник-ръководител на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, който казва, че изтребители на проамериканската антитерористична коалиция са нарушили сирийското въздушно пространство пет пъти през последното денонощие в района на Ал-Танф, където минават международни въздушни маршрути. Според него подобни действия създават опасни предпоставки за авиационни инциденти с граждански самолети. Освен това са регистрирани 14 случая на нарушение на протоколите за деконфликт от 9 декември 2019 г., свързани с полети на безпилотни летателни апарати на коалицията, които не са съгласувани с руската страна.