Разрушител Arleigh Burke (Арли Бърк) на военноморските сили на САЩ е акостирал в кипърското пристанище Лимасол, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Командирът на американския флот Питър Флин каза, че руските бойни самолети и военноморски кораби се държат професионално, както и другите военни сили в региона и няма сигнали за повишена агресия или враждебност на фона на продължаващата война на Москва в Украйна.

"Ние очевидно проучваме какво се случва на сцената и това със сигурност играе роля в това какво правим и как се подготвяме, но няма сериозна промяна", коментира поведението на руските въоръжени сили командир Флин.

Русия има военна база в Тартус, Сирия, която е единствената военна база, която Москва притежава извън територията на бившия Съветски съюз, припомня Асошиейтед прес. През 2017 г. Москва сключи сделка със сирийския президент Башар Асад за удължаване на договора за 49 години и за поддържане на до 11 военни кораба там, включително и такива с ядрени двигатели.

Тартус е на 180 километра от кипърското източно крайбрежие.

Корабът Арли Бърк ще остане на патрулна мисия в региона четири месеца и половина, като вече три месеца е там. Плавателният съд акостира в Кипър след мисия в Червено море и преминаване през Суецкия канал. От февруари разрушителят работи и в Арктическия кръг, Балтийско и Северно море и източната част на Атлантическия океан.

"Източното Средиземноморие е важно за морската безопасност, а тук има толкова много история", коментира командир Флин.

Арли Бърк бе последният военен кораб на САЩ, който плава в Черно море преди инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

"Корабът Арли Бърк има най-способните нападателни и отбранителни системи в сравнение с всеки друг кораб на САЩ. Ако ние не можем да направим нещо, значи никой друг не може", подчерта Флин.

Разрушителят е оборудван с набор от ракети, които могат да поразяват самолети, подводници, други надводни кораби и дори балистични ракети в открития космос.

Флин отбеляза, че разрушителят наскоро е извършил съвместни маневри със саудитски и египетски военноморски кораби. Освен да демонстрира мощта на САЩ, корабът има за цел да укрепи връзките с приятелски нации, подчерта той.