Мощен дипломатически залп по Китай в рамките само на няколко часа отправиха две от най-важните фигури в САЩ - държавният секретар Майк Помпейо и шефът на разузнаването Джон Ратклиф. 

Първо ръководителят на американското разузнаване определи Китай като "най-голямата заплаха за демокрацията и свободата в света" - обвинение, което Пекин категорично отхвърли.

В статия, публикувана във в. "Уолстрийт джърнъл", директорът на националното разузнаване на САЩ Джон Ратклиф осъди кражбата от страна на Китай на американски търговски тайни и отбранителни технологии.

"Народна република Китай представлява днес най-голямата заплаха за Америка и най-голямата заплаха за демокрацията и свободата по света след Втората световна война", пише Ратклиф.

На брифинг за журналисти говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин отхвърли обвиненията като "лъжи и слухове, целящи да дискредитират Китай". Надяваме се представителите на американските власти най-сетне да започнат да отчитат фактите и да престанат да измислят и разпространяват вирусната си политика и скалъпени лъжи, каза тя.

В статията Ратклиф обвинява също Пекин, че посредством агенти прибягва до икономически натиск, за да влияе върху американски конгресмени или да ги злепоставя.

Сведенията ни показват, че Китай редовно извършва такива операции за упражняване на влияние в САЩ. Китайските ръководители се опитват да подчинят личните права на волята на Китайската комунистическа партия (ККП), твърди Ратклиф.

Скоро след това дойде и втората част от дипломатическия шамар. Съединените щати наложиха нови санкции на представители на китайските власти заради предполагаемо разпространяване на влиянието на Китай по света чрез принуда.

Държавният секретар Майк Помпейо обяви визови ограничения за неназовани китайци. Според комюнике на Държавния департамент те са замесени в различни "зловредни дейности" - от физическо насилие до шпионаж. Целта е да бъдат заставени китайски общности зад граница, академичните среди и групи от гражданското общество както в Съединените щати, така и в други страни, да допринасят за популяризирането на политическите позиции на Пекин, пише в текста.

Държавният департамент на САЩ пък обяви, че е прекратил пет програми за културен обмен с Китай. Департаментът определи засегнатите програми като "инструменти за пропаганда на мека сила".

Според изявлението на сайта на американското дипломатическо ведомство тези инициативи са били създадени по силата на закон от 1961 г., подписан от президента Джон Ф. Кенеди и целящ засилване на академичния и културен обмен с чужди страни. Докато други програми, създадени по силата на същия закон са от взаимна полза, но тези "пет програми са изцяло финансирани и ръководени от китайското правителство като инструменти за пропаганда на мека сила", се казва в изявлението.

Засега няма коментар от китайското посолство във Вашингтон.

Съобщението на Държавния департамент посочва Програмата за образователни посещения в Китай за политици, Програмата за приятелство между САЩ и Китай, Програмата за обмен между американски и китайски лидери, Транстихоокеанската американско-китайска програма за обмен и Хонконгската образователна и културна програма.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп, чийто мандат изтича другия месец, е изключително твърдолинейна към Китай. Вчера Вашингтон обяви ограничения за пътуванията и достъпа на членове на ККП в САЩ. Държавният департамент заяви, че членовете на управляващата партия в Китай "са враждебни към американските ценности" и участват във "вредни дейности". Съгласно новите регулации, които влизат в сила незабавно, визите на членове на ККП и на семействата им ще важат само един месец от датата на издаване и за еднократно влизане в Съединените щати. Досега някои визи позволяваха неограничен брой влизания и валидността им можеше да трае до 10 години.