Турската полиция е арестувала още един германски гражданин, съобщи източник от германското министерство на външните работи, цитиран от Ройтерс. Германската държавна телевизия А Ер Де обяви, че мъжът е обвинен в "терористична пропаганда", след като е критикувал турското правителство в социална медия, предаде БТА.

Арестът е извършен, след като германският външен министър Хайко Маас призова Анкара в понеделник да направи повече за подобряване на влошените си дипломатически връзки с Германия и със САЩ, което би помогнало също за облекчаване на сегашните й икономически проблеми.

"Ние знаем за случая. Посолството в Анкара ще предприеме стъпки за консулска помощ", каза източникът от външното министерство.

Говорител на германското външно министерство заяви в сряда, че за момента има седем германски граждани, арестувани в Турция по политически причини. Турция е арестувала също няколко американски граждани през последните месеци.

Във връзка с последния случай телевизия А Ер Де съобщи, че турската полиция е арестувала 46-годишния Илхами А. във вторник сутринта, когато той посещавал майка си в дома й в Саръбашак в населения предимно с кюрди район на Източна Турция.

Съдия в окръжния град Елязъг е издал заповед за арест на Илхами А., който е с кюрдски корени и работи като шофьор на такси в Хамбург, посочва телевизия А Ер Де.

Той живее в Германия от 1992 г., според телевизията.

Неговият турски адвокат Ерджан Йълдъръм е посочил пред телевизията, че клиентът му е обвинен в "терористична пропаганда", защото е критикувал турското правителство в социална медия.

Йълдъръм е заявил пред телевизията, че неговият клиент е бил отведен в затвора в Елязъг и че той ще подаде жалба срещу ареста в четвъртък.

За последната година няколко немски граждани бяха арестувани в Турция, което обтегна отношенията между Берлин и Анкара.