Властите в Норвегия обявиха, че ще преразгледат редица противоречиви случаи на отнемане на деца от родителите по решения на службата за защита на децата. Това се случва след разследване на Би Би Си за ролята в тези случаи на известен местен детски психиатър, осъден година за сваляне на хиляди снимки с детска порнография от интернет.

Както е известно няколко български двойки или семейства със смесен брак също пострадаха от строгите и противоречиви мерки в страната.

В продължение на 20-ина години психиатърът 56-годишният Йо Ерик Бройн участвал в препоръките деца да бъдат отнемани от семействата им и поставени под закрилата на държавата.

През април обаче съд в Осло го е осъдил на близо 2 години затвор, след като призна, че свалил близо 200 000 снимки и повече от 12 000 видеоклипа със сексуално насилие над деца. По време на съдебния процес станало ясно, че някои снимки показвали съвсем малки деца, изнасилвани от възрастни мъже.

През това време той бил назначен в престижната 14-членна Детска експертна комисия, която контролира препоръките за нуждата от предоставяне на закрила на деца. Бил назначен и като експерт от различни местни власти в цяла Норвегия.

След присъдата професионалният лиценз на Бройн е отнет. Първоначално Съветът за здравен надзор обяви, че няма да преразглежда предишни казуси, в които той е участвал, въпреки призивите на някои родители. През юни министерството на децата и равенството също обяви, че не може да коментира казуса. Тогава е отказано интервю на Би Би Си.

Сега обаче, след като обмислило "справянето с този казус", ведомството призова местните власти да преразгледат случаи, в които въпросният психиатър е участвал, като съдействат и засегнатите родители.

"Ние ще преразгледаме всеки случай, за който това е възможно, но все още не можем да кажем за колко случая става дума", заяви Борг Томтер, председател на контролния борд за детската грижа и здравеопазването в Норвегия.

Вече има и примери с отменени решения, счетени за неправилни. Британската медия цитира случая на семейство Арнесенс с осем деца, двете по-малки от които бяха пратени при приемни родители преди 5 години след ключовата намеса на въпросния психиатър. След преразглеждане на казуса преди 2 седмици децата отново заживяват при родителите си. Майката Инес Арнесенс приветства плановете за преразглеждане, но предупреди, че то трябва да бъде направено от "някой, който може да погледне с нови очи всеки отделен случай".

Норвегия отдавна е под прицел заради неясноти около отнети от родителите им деца. Тя е страната с най-много присъди и за нарушаване на правото на семеен живот в Страсбург, припомня "24 часа". В началото на месеца за пореден път бе произнесена такава присъда от Европейския съд по правата на човека за раздялата на дете от разведените му родители. В решението на съда се посочва, че норвежките власти не са съобразили дългосрочното негативно влияние, до което води липсата на редовен контакт между дете и родител, и не са предприели необходимите стъпки, за да възстановят семейната връзка между детето и майката. Норвегия е осъдена да плати 25 000 евро на жалбоподателката.