Самата Алексиевич опроверга тези слухове.

"Сега съм в Корея, в Сеул, за представянето на три мои книги. Прегря ми телефона от обаждания заради тези глупости за смъртта ми!", заяви писателката пред ТАСС, цитирана от БТА.

Днес в профила в Туитър на новия френски министър на културата Фронсоаз Нисен се появи следното съобщение: "Ужасна новина. Почина Светлана Алексиевич. Няма подробности". Министърката пое поста в сряда, а преди това ръководеше издателство Actes Sud, което издава произведения на Алексиевич.

Френските медии публикуваха съобщението, но по-късно от същия профил се появи друг туит: "Този профил е измама, създадена от италианския журналист Томазо Де Бенедети". Той е известен като автор на фалшиви новини.

Руските медии съобщиха, че нобеловият лауреат за литература, беларуската писателка Светлана Алексиевич, ще посети Москва на 10 юни.

Алексиевич ще проведе творческа среща в центъра "Гогол" в руската столица и на Новата сцена на Александринския театър в Санкт Петербург. В Москва писателката ще гостува на 10 юни, а в Санкт Петербург - на 13 юни.

Светлана Алексиевич е професионален журналист, работещ в жанра на документалистиката. В средата на 80-те години на миналия век тя се прослави с очерковата си книга "Войната няма женско лице".