Никос Христодулидис ще бъде новият президент на Република Кипър, след като бяха обявени официално окончателните резултати от преброяването на гласовете, подадени на втория тур на президентските избори днес.

Бившият външен министър и независим кандидат Никос Христодулидис, подкрепен от редица центристки формации, печели с процента 51,97 процента от гласовете. Опонентът му Андреас Мавроянис, който беше подкрепен от най-голямата лява формация АКЕЛ, получава 48,03 процента.

Още преди обявяването на официалните резултати Мавроянис се обади по телефона на Христодулидис и го поздрави за изборната победа. Победителят получи поздравления още от настоящия президент Никос Анастасиадис и от лидера на най-голямата дясноцентристка партия Демократически сбор (ДИСИ) Авероф Неофиту.

Христодулидис вече е бил поздравен за изборната си победа и от председателя на Европейския парламент Роберта Мецола и от сръбския президент Александър Вучич, съобщи КНА.

Бъдещият президент на Кипър е 49-годишен и по време на голяма част от десетгодишното управление на настоящия президент Никос Анастасиадис беше първо говорител на правителството, а после и министър на външните работи. Миналата година обаче подаде оставка и обяви кандидатурата си за президент, което предизвика разрив между него и вече бившата му партия, Демократическия сбор, който издигна кандидатурата на лидера си Авероф Неофиту.

Победата на Христодулидис се смята за очаквана, защото всички социологически проучвания преди изборите прогнозираха, че той ще спечели на втория тур. Явно Христодулидис е успял да мобилизира зад кандидатурата си повече гласове от отпадналите кандидати и предимно от десницата въпреки опасенията, че мнозина от привържениците на ДИСИ, няма да го подкрепят, защото го държат отговорен за неуспеха на официалната им кандидатура.

Сред основните точки в програмата на Христодулидис са запазване на финансовата дисциплина и осигуряване на икономическа стабилност, европейска ориентация и развитие на съюзите със страни от региона и САЩ. Смята се, че позицията му е по-твърда по отношение на кипърския въпрос в сравнение със съперника му Мавроянис.

Новият президент ще заеме поста от настоящия Никос Анастасиадис на 1 март