Независимият кандидат Никос Христодулидис, подкрепен от широк спектър предимно центристки формации, е на първо място сред кандидатите на първия тур на президентските избори в Кипър, който се произведе днес, предаде специалният пратеник на БТА Петър Къдрев.

Според официалните резултати от изборите от почти всички секции, оповестени тази вечер, Христодулидис получава 32,04 процента от действителните гласове.

Действителната интрига днес беше за второто място, което в крайна сметка отиде при подкрепения от лявата Прогресивна партия на трудовия народ (АКЕЛ) Андреас Мавроянис. Той получава 29,6 процента от гласовете.

Кандидатът на управляващия десноцентристки Демократически сбор (ДИСИ) Авероф Неофиту остана на трето място с 26,11 процента. Още преди обявяването на официалните резултати той се обади по телефона на Христодулидис и на Мавроянис и ги поздрави за изборния резултат.

От останалите кандидати единствен по-значителна подкрепа получава крайнодесният кандидат Христос Христу, който остава на четвърто място с 6,04 процента.

Днешното гласуване означава, че следващата неделя ще се произведе втори тур на изборите, в който ще участват Христодулидис и Мавроянис и тогава ще стане ясно кой ще замени досегашния президент Никос Анастасиадис на 28 февруари.

В кампанията си Христодулидис положи големи усилия кампанията му да не се идентифицира с никоя конкретна партия, но от по-значителните сили, които го подкрепиха, са Демократическата партия (ДИКО) и Демократическия фронт (ДИПА) в центъра на политическия спектър, левоцентристкото Движение на социалдемократите (ЕДЕК), но и консервативното евроскептично Движение "Солидарност".

Социологическите проучвания показват, че Христодулидис е успял да привлече и съществен процент от избирателите на Демократическия сбор (ДИСИ), които са предпочели него пред лидера на партията Авероф Неофиту.