Причина за това са критиките на пратеника срещу израелските действия в окупираните палестински територии, предаде БГНЕС, като се позова на АФП.

Министърът ултранационалист Авигдор Либерман е наредил на служители на ведомството и на военни ръководители да не контактуват с Николай Младенов, защото той осъжда израелската колонизация на Западния бряг и събарянето на сгради, предназначени за палестинци, съобщи израелската телевизия Channel 2.

Запитан от АФП, говорител на министерството отказа коментар. Сътрудник на Николай Младенов каза, че той ще бъде в четвъртък в Ню Йорк във връзка със заседание на Съвета за сигурност.

През август Младенов остро критикува Израел заради продължаващото строителство на израелски селища и каза, че на неотдавнашния доклад дипломатическия квартет (САЩ, Русия, ЕС и ООН), в който се призовава за прекратяването му, не е обърнато никакво внимание.

Младенов, цитиран от ТАСС тогава, изнесе пред Съвета за сигурност данни, че само след 1 юли Израел е представил планове за изграждане на над 1000 нови жилища в окупирания Източен Ерусалим, както и на 700 жилища на Западния бряг. Според него "никакви правни трикове" на израелските власти не променят факта, че заселническата дейност противоречи на международното право.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли тази критика и защити строителството на селища като изтъкна, че евреите са исторически свързани с тази земя.

Младенов обаче критикува и палестинците, казвайки, че Газа "остава в ръцете на екстремисти и зависи от външна подкрепа и хуманитарни помощи". Той призова за "радикално преразглеждане на подхода към проблемите на Газа".

Докладът на дипломатическия квартет трябваше да е основа за съживяване на израело-палестинския мирен процес, който е в застой, откакто американската инициатива през април 2014 година се провали. Расте тревогата, че строителството на израелски селища на земя, която палестинците смятат за част от бъдещата им държава, унищожава възможностите за мирно споразумение, което се основава на създаването на две държави, отбелязва АФП.

Бойкотът срещу Младенов ще се отрази конкретно върху разговорите на Младенов със структурата на израелското военно министерство COGAT, която прилага правителствената политика в палестинските територии.