Изпълняващият длъжността премиер на Армения Никол Пашинян възложи на съответните държавни структури да предложат на Азербайджан да размени сина си Ашот за арменски военнопленници, държани от Баку след военните действия в Нагорни Карабах през есента на 2020 г. Той заяви това в сряда по време на среща със своите поддръжници в общността Мендз (Голям) Манташ в Ширакска област в Армения.

Възложих на съответните ни структури официално да предложат на азербайджанската страна, че синът ми е готов да отиде в Баку като заложник вместо нашите затворници, каза Никол Пашинян, цитиран от ТАСС.

Във вторник Пашинян заяви, че е готов да размени сина си за арменски военнопленници. Тези думи на Пашинян прозвучаха, след като третият президент на Армения Серж Саркисян разкритикува изявлението на правителствения глава, че затворниците могат да изчакат още един или два месеца, и му предложи да замени сина си за арменски войници.

Синът на Пашинян Ашот написа на страницата си във Facebook, че е готов да направи такава размяна.

Предложение за оттегляне

Пашинян в същото време потвърди предложението си към Азербайджан за едновременно изтегляне на войски от границата на участъка Сотк-Хознавар в района на Гегаркуник и поставяне на руски граничари там.

"Тъй като Азербайджан твърди, че има карти и границата минава по тези карти Въпросът е да се коригира граничната линия, ние предлагаме следното: двете страни едновременно изтеглят войските си, руските граничари са разположени на границата. И ние, заедно със съпредседателите на Минската група на ОССЕ, започваме да коригираме границата в участъка Сотк - Хознавар", каза Пашинян.