Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви днес, след края на преговорите между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти, че днешната среща не е била редовна, а е свикана заради влошаването на ситуацията на място, съобщава вестник "Новости", цитиран от БТА.

"Мирът и стабилността трябва да победят, затова свикахме тази среща. Тези разговори се водят в драматичен момент, докато продължава войната в Украйна. Сега не е време за повишаване на напрежението, трябва да се търси устойчиво решение", каза Борел.

Целта на днешната среща беше да се успокои ситуацията на терена, посочи той.

Сръбските медии съобщиха, че в Брюксел не е постигнат никакъв напредък по нито един въпрос.

Директорът на сръбската правителствена служба за Косово Петър Петкович се обърна за кратко към журналистите след разговорите и каза, че президентът Вучич ще се обърне утре към народа и това ще е едно от най-важните му обръщения. Никой от сръбската делегация няма да говори днес пред журналистите, добави той.

"Това, което е най-важно, е, че се борихме за мир, стабилност, за компромисни решения и поради това президентът Вучич ще остане още известно време в Брюксел", каза Петкович.

По-рано днес от Брюксел Вучич свика спешна среща с всички политически и институционални представители на косовските сърби в неделя в 11 часа местно време в Белград.

Вучич и Курти седнаха днес заедно на една маса за първи път от над една година. Диалогът се води с посредничеството на Борел и европейския специален пратеник за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак.