Близо 13,3 милиона имащи право да гласуват нидерландски граждани са призовани днес пред урните, за да изберат нов парламент, а социологическите проучвания предвещават доста оспорвана надпревара, предаде ДПА.

Дясната либерална управляваща Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) е с изравнени шансове да спечели изборите с Партията на свободата (ПС) на десния популист Герт Вилдерс и с предизборната коалиция между социалдемократи и Зелени.

Водещият кандидат на НПСД Дилан Йешилгьоз се стреми да се превърне в приемник на съпартиеца си Марк Рюте и да стане първата жена премиер на страната.

Нито една партия не може да спечели абсолютно мнозинство в парламента. Според анкетите за мнозинство ще е необходима коалиция от най-малко три партии.

Според резултатите от публикувани вчера социологически проучвания всяка от трите водещи партии може да спечели между 16 и 18 процента от гласовете, посочва ДПА.

ПС никога не е била част от управляващата коалиция от основаването си през 2006 г. Антиислямската партия на Вилдерс повиши значително рейтинга си в анкетите, след като НПСД каза, че този път не изключва коалиция с нея.

Опозиционните партии обвиняват НПСД, че е направила Вилдерс социално приемлив.

Коалицията между социолдемократите и "Зелените", чийто водещ кандидат е бившият еврокомисар по въпросите на климата Франк Тимерманс, също повишава рейтинга си според най-новите анкети.

Предсрочните избори бяха свикани, след като дясноцентристката коалиция на премиера Марк Рюте се разпадна през лятото заради конфликт за имиграционната политика. Рюте обяви, че ще се оттегли от вътрешнополитическия живот на страната. Той заема премиерския пост от близо 13 години и ще остане министър-председател до избора на свой приемник.