Нидерландия въвежда изискване за отрицателен тест за Covid-19 от пътниците, пристигащи със самолет на нейна територия, предаде Ройтерс.

Тестът трябва да е направен не по-рано от три дни преди пътуването. Новото изискване влиза в сила от идния вторник, съобщи вчера нидерландското правителство.

Нидерландските власти вече въведоха изискване за отрицателен тест за пътниците, пристигащи от Великобритания и Република Южна Африка.

По-рано тази седмица Нидерландия въведе временна забрана за влизане на пътници от тези държави на нейна територия. Причината е появата в тези страни на нова разновидност на коронавируса, за която се твърди, че е по-заразна от досегашната.

Нидерландското правителство заяви, че ще обмисли дали да разшири изискването за отрицателен тест за Covid-19 и за пътниците, пристигащи с влакове, автобуси и плавателни съдове.

През последните дни в Нидерландия се наблюдава увеличение с около 40 процента на броя на заразените с коронавирус. В страната действат карантинни правила, по силата на които затвориха всички училища и голям брой търговски обекти.

От пристигащите в Нидерландия се изисква да се поставят под десетдневна карантина дори и в случаите, в които са дали отрицателен тест за коронавируса преди да пристигнат в страната.