Срещата между делегации на САЩ и Русия не успя да разреши спора, предизвикан от обвиненията на Вашингтон, че Москва нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, предаде Ройтерс, като цитира американският заместник-държавен секретар Андреа Томпсън, която отговоря за контрола на въоръженията и международната сигурност.

Това подготвя почвата за оттегляне на Съединените щати от споразумението, датиращо от периода на Студената война.

САЩ се готвят да започнат шестмесечната процедура по изтегляне от договора на 2 февруари тази година, заяви днес Томпсън, след като информира съюзниците от НАТО.

"Вчера не успяхме да постигнем напредък с Русия", подчерта тя, визирайки срещата в Женева с представители на руското министерство на външните работи. "Не виждаме признаци, че Русия ще реши да го спазва", добави Томпсън.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Съединените щати не са обмислили достатъчно предложенията на страната му за спасяване на договора и предотвратяване на нова оръжейна надпревара в Европа.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег беше сключен от СССР и САЩ през 1987 г.. Премахването на ракетите със среден обсег от арсеналите на двете най-големи ядрени сили намали възможността им да нанесат ядрен удар с кратко предизвестие, отбелязва Ройтерс.