Израелският премиер Бенямин Нетаняху уволни днес своя министър на отбраната Йоав Галант, след като Галант заяви в събота на пресконференция, че няма да подкрепи съдебната реформа на правителството, съобщи израелската агенция ТПС, цитирана от БТА.

Това бе първата публична проява на несъгласие от страна на участник в коалицията на премиера Бенямин Нетаняху. Позовавайки се на необходимостта от диалог с опозицията, Галант поиска от коалицията на Нетаняху да изчака до края на еврейския празник Пасха, който започва на 5 април, преди да продължи с противоречивия си план за преразглеждане на съдебната система. Той заяви, че се опасява, че плановете за съдебна реформа представляват заплаха за сигурността на страната.

Планът предизвика най-масовото протестно движение в историята на Израел, което всяка седмица изкарва хиляди хора на улицата, където те влизат в сблъсъци с полицията, отбеляза Асошиейтед прес.

Протестиращите твърдят, че предложените промени подкопават демокрацията в страната, тъй като ограничават правомощията на Върховния съд. Според критиците, реформата ще наруши баланса в деликатната политическа система на Израел и ще тласне страната към авторитаризъм.

"Няма да участвам в това", каза Галант, макар че не уточни какво ще се случи, ако правителството продължи да се опитва да прокара реформата. Изявлението му е първата пукнатина в коалицията на Нетаняху, която е най-дясното правителство в историята на Израел.