Израел е обхванат от голяма криза. Десетки хиляди излизат на улицата и протестират всяка седмица през последните два месеца. Разделението по отношение на плановете на премиера Бенямин Нетаняху за промяна на правната система не подмина и армията на страната - най-надеждната институция.

От неделя повече от 700 елитни офицери от военновъздушните сили, специалните сили и Мосад заявиха, че ще спрат да се явяват на служба като доброволци. 

Стотици резервисти - пилоти, контрольори на въздушното движение, наземни екипи и оператори на въздушни дронове, както и членове на подразделения за специални операции и кибернетични подразделения, също заявиха, че няма да се явяват на служба. 

Универсалната военна служба в Израел включва служба в резерва до 40-годишна възраст. Резервистите подсилват израелската армия в ситуации на война, бедствия или национални извънредни ситуации. Някои резервисти продължават да служат в предишните си части, а други са разпределени в специални резервни части и периодично са призовавани за обучение.

Нетаняху призова началника на генералния щаб на армията да овладее вълната от протести сред военните.

Обикновено споменаването на отказ от служба в армията, която е задължителна за повечето евреи и се ползва с голямо уважение от еврейското мнозинство, е табу в страната. Това показва колко дълбоко планът за преустройство на съдебната система е разделил Израел, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Протестиращите твърдят, че предложените промени подкопават демокрацията в страната, тъй като ограничават правомощията на Върховния съд. Според критиците, реформата ще наруши баланса в деликатната политическа система на Израел и ще тласне страната към авторитаризъм.

Нетаняху отхвърли компромисния план и в неделя защити реформата, като заяви, че тя ще бъде проведена отговорно и при защита на основните права на всички израелци. Правителството му, най-дясното в историята, казва, че реформата има за цел да коригира дисбаланса, който дава на съдилищата твърде много права и пречи на законодателната власт да осъществи волята на избирателите.

Американският президент Джо Байдън е телефонирал на израелския премиер Бенямин Нетаняху в неделя и е изразил пред него безпокойство от планираната от израелското правителство реформа в съдебната система, съобщи Асошиейтед прес.

В съобщение на Белия дом се казва, че Байдън е повторил опасенията на САЩ от мерките, които подкопават разграничаването на правосъдието от политическата система на страната и е призовал да бъде намерен компромис. Въпреки че в съобщението разговорът е описан като открит и конструктивен, засега няма индикации, че Нетаняху е променил намеренията си, след като миналата седмица отхвърли компромис, предложен от израелския президент.