Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху не се призна за виновен днес при подновяването на делото за корупция срещу него, предаде Асошиейтед прес.

Съдебният процес в Ерусалим беше подновен броени седмици преди парламентарните избори в Израел, на които Нетаняху се надява да продължи своето 12-годишно управление.

Миналата година срещу премиера бяха повдигнати обвинения в измама, злоупотреба с доверие и вземане на подкупи по три отделни дела.

През последните месеци в Израел се провеждат седмични протести с искания той да подаде оставка заради обвиненията. Недоволство буди и подходът на правителството му към кризата с коронавируса.

Демонстранти се събраха днес пред сградата на съда, където течеше заседанието. В протеста участваха около 150 човека, които скандираха лозунги против премиера.

Нетаняху, който е най-дълго управлявалият израелски лидер, е първият действащ министър-председател, съден за корупция. Той отрича да е извършил нещо нередно и отхвърля обвиненията, определяйки ги като "лов на вещици", организиран от сили, които са против него.

На днешното заседание адвокатите му представиха писмен отговор, в който премиерът не се призна за виновен. После те оспориха съдебните дела по процедурни причини. След около 20 минути Нетаняху напусна залата без обяснение и замина с автомобилен кортеж.

Заседанието продължи в негово отсъствие, а адвокатите му спореха повече от час, че не са спазени конституционните процедури. Съдиите изглеждаха скептични и многократно призоваха защитата да престане с това поведение. После прокуратурата отвхърли тези доводи, като каза, че главният прокурор е одобрил разследването.