Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му не се стреми да завладее, окупира или управлява Газа след войната си срещу "Хамас", но "заслужаваща доверие сила" ще бъде необходима да влезе в палестинския анклав, ако е необходимо, за да се предотврати появата на заплахи от войнстващи групировки, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Казаното от Нетаняху тази седмица предполага, че Израел ще бъде отговорен за сигурността в Газа за неопределено време, което предизвика отпор от страна на САЩ, основният съюзник на Израел.

Вашингтон заяви, че ще се противопостави на израелската следвоенна окупация на Газа, където Израел извършва бомбардировки с цел унищожаване на лидерите на "Хамас",след като бойци на групировката нападнаха южните израелски общини на 7 октомври, при което убиха 1 400 души.

В четвъртък Нетаняху заяви пред американската телевизия Фокс нюз: "Ние не се стремим да завладеем Газа, не се стремим да окупираме Газа и не се стремим да управляваме Газа."

Израелският премиер посочи, че едно гражданско правителство ще трябва да поеме Газа, но че Израел трябва да е уверен, че атака като тази от 7 октомври няма да се повтори.

"Така че трябва да разполагаме с надеждна сила, която, ако е необходимо, ще влезе в Газа и ще убие убийците. Защото това е, което ще предотврати повторната поява на нещо, подобно на "Хамас"", каза Нетаняху.

Израелските бомбардировки на Газа са отнели живота на повече от 10 800 палестинци по данни на здравните служители в Газа.

Нетаняху заяви още, че след войната "това, което трябва да видим, е Газа да бъде демилитаризирана, дерадикализирана и възстановена."