Израелският премиер Бенямин Нетаняху снощи заяви, че Израел би обмислил възможността за "малки тактически паузи" в боевете в Газа, за да улесни влизането на хуманитарна помощ или да позволи извеждането на заложници, държани от бойците на "Хамас", предаде Ройтерс.

Израелският лидер обаче отново повтори, че страната му отхвърля възможността за прекратяване на огъня без освобождаване на всички хора, държани в плен в управлявания от "Хамас" палестински анклав.

Нетаняху направи тези коментари в интервю за американска телевизия по време на което беше попитан кой трябва да управлява Газа след края на конфликта.

"Мисля, че Израел за неопределен период от време ще има цялостната отговорност за сигурността, защото видяхме какво се случва когато нямаме тази отговорност за сигурността", каза Нетаняху пред "Ей Би Си Нюз".

Израел започна въздушна и сухопътна офанзива срещу "Хамас", след като военната групировка извърши смъртоносна въоръжена атака в Южен Израел миналия месец, при което бяха убити 1400 души и други 240 бяха взети за заложници. Според здравните власти на анклава при израелските бомбардировки в Газа са загинали най-малко 10 000 души.

Както Израел, така и "Хамас" отхвърлят нарастващите международни призиви за прекратяване на огъня, посочва Ройтерс. Израел твърди, че "Хамас" първо трябва да освободи заложниците, а "Хамас" казва, че няма да ги освободи или да спре, докато Газа е атакувана.

В отговор на запитване дали е готов за хуманитарна пауза в Газа, Нетаняху каза: "Няма да има прекратяване на огъня, няма да има общо прекратяване на огъня в Газа, ако не бъдат освободени нашите заложници". Той добави: "Що се отнася до малките тактически паузи - един час тук, час там - ние сме ги правили и преди. Предполагам, че ще проверим обстоятелствата, за да се даде възможност за стоки, хуманитарни стоки, да влязат или за нашите заложници, отделни заложници, да напуснат".

Съветът за сигурност на ООН снощи отново не успя да постигне съгласие по резолюция относно продължаващата вече месец война между Израел и "Хамас", предаде Асошиейтед прес.

Въпреки продължилите снощи повече от два часа обсъждания при закрити врата, различията не бяха преодолени. САЩ призовават за "хуманитарни паузи", докато много други членове на Съвета настояват за "хуманитарно прекратяване на огъня", за да може да бъде доставена крайно необходима помощ и да се предотвратят нови цивилни жертви в Газа.

Снимка: БТА/АР

"Разговаряхме за хуманитарни паузи и сме заинтересовани да продължим да говорим по този въпрос", заяви пред репортери след срещата представителят на САЩ Робърт Ууд. "В рамките на съвета обаче има разногласия относно това дали това е приемливо", добави той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш снощи заяви пред репортери, че иска незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа и спиране на "спиралата на ескалация", която вече се наблюдава от окупирания Западен бряг, Ливан и Сирия до Ирак и Йемен.

Гутериш заяви, че международните хуманитарни закони, които изискват защита на цивилното население и на инфраструктурата, необходима за живота му, очевидно се нарушават, и подчерта, че "нито една страна във въоръжен конфликт не стои над" тези закони. Той призова за незабавно и безусловно освобождаване на заложниците, които "Хамас" отведе в Газа след нападението си в Израел на 7 октомври.

Китай, който председателства Съвета за сигурност този месец, и Обединените арабски емирства, арабският представител в съвета, свикаха заседанието снощи заради "кризата на човечността" в Газа, където за по-малко от месец бяха убити над 10 000 цивилни, посочва АП.