"Това не е само нашата, но и вашата битка" - с тези думи израелският премиер Бенямин Нетаняху се обърна към българския си колега в Йерусалим, визирайки "битката на цивилизацията срещу варваризма".

Министър-председателят акад. Николай Денков е на първото си посещение в Израел след изненадващото нападение на ислямистката групировка "Хамас" през октомври, отнела живота на 1400 души на израелска територия. 

Във водената от акад. Денков делегация участва и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Именно в рамките на визитата си в Йерусалим българският премиер се срещна с израелския министър-председател.  

"Тук сме, за да изразим нашата силна подкрепа за Израел и гражданите на Израел. Знаем колко трудно време е и затова трябва да сме тук. Искам да кажа, че всички сме шокирани от терористичните атаки, които убиха толкова много невинни хора и е изключително важно всички заложници да бъдат освободени, колкото се може по-бързо", каза премиерът Денков на израелския си колега, цитиран от БНТ

"И най-малкото, трябва да се разреши незабавен достъп на международната общност, както и на Червения кръст, до тях. Бяхме изумени, когато видяхме нападенията, при които бяха убити тези хора тук, в Израел", заяви още българският премиер, цитиран от израелската новинарска агенция ТПС и БТА.

"Искаме да кажем, че "Хамас" и цялата му военна и административна инфраструктура трябва да бъдат унищожени, защото това не може да продължава така. В същото време това е вторият месец от тази война и ние сме обезпокоени от това, което се случва в ивицата Газа.

Знаем, че имате пълното право да се защитавате в рамките на международното хуманитарно право и международното законодателство, но също така е важно да се позволи предоставянето на хуманитарна помощ без да се злоупотребява с нея", каза още Денков. 

"Благодаря Ви, г-н министър-председател. Вие изразявате в голяма степен и нашата позиция, че ние водим не само нашата война, но водим битката на цивилизацията срещу варварството. Ако цивилизацията не успее, варварството ще успее. Това виждаме през 21-ви век. Това е не само нашата битка, но и вашата битка и мисля, че вие разбирате това много добре", обърна се Нетаняху към Денков. 

Българският премиер се срещна и с президента Исаак Херцог в рамките на еднодневна визита в Йерусалим.

Николай Денков и Исаак Херцог

Снимка: Министерски съвет

Денков увери президента на Държавата Израел, че страната ни би оказала хуманитарна подкрепа с всичко необходимо, включително и с изпращането на медицински специалисти. "Можете да разчитате на нас", заяви акад. Денков. 

"Оценявам усилията ви да защитите живота на невинните хора. По време на днешните дискусии видях, че правите всичко възможно при тези трудни обстоятелства", каза още премиерът, цитиран от правителствения пресцентър. 

В рамките на визитата си в Ерусалим премиерът се срещна и с роднини на отвлечени граждани в Газа. "Ще направим всичко възможно, за да помогнем. Това е кошмар, хуманността е важна. Трябва да останем заедно", обърна се към тях акад. Денков, след като чу разказите им за случващото се след началото на войната.