Това е една история за опозиционер, президент, мащабни протести, дворец, геополитика, за промяна, за запазване на статуквото, за тлеещо напрежение между Русия и Запада.

"Аз не се страхувам. Отивам към паспортен контрол абсолютно спокойно. Ще мина през него и ще се прибера вкъщи, защото аз знам, че съм прав. Знам, че всички дела срещу мен са измислени. Не само истината е на моя страна, но и съдът. За това от нищо не се страхувам и ви призовавам и вие да не се страхувате. Благодаря!", каза Навални, припомня БНТ.

17 януари 2021. Алексей Навални спази обещанието си и се завърна в Москва. Завърна се от Германия, където повече от пет месеца се възстановяваше след предполагаемо отравяне с Новичок. Според Навални, зад покушението стои президентът Владимир Путин. Кремъл отрича. Западни лаборатории откриха следи от вещество от семейството на Новичок в кръвта на най-яркия критик на руския държавен глава. В Москва няма подобни данни. Там твърдят, че все още не са получили цялата документация от германска страна.

Очаквано - Навални беше задържан на летището. Седмици преди пристигането му службата за изпълнение на наказанията обяви, че той е нарушил условия на стара условна присъда и че ще се иска замяната й с ефективна. Арестуването му предизвика вълна от бурни протести в Русия.

"Тук най-необичаен беше географският обхват на протестите. Демонстрации имаше в над 120 градове. При това бяха доста масови. Независимо от ситуацията с коронавируса, от предупрежденията на властта, от това, че знаят колко строги могат да бъдат наказанията за участие в неразрешени протести", коментира ръководителят на програмата за политически затворници на ПЦ "Мемориал" Сергей Давидис.

"В случая трябва да гледаме не броя градове, а числеността на протестиращите. Т.е. какво количество от населението на тези градове се включи в шествията. Процентното съотношение участници-жители е нищожно. В Москва това бяха максимум 4500 души, а тук живеят 15 милиона", каза проф. Андрей Манойло от МГУ "М. В. Ломоносов".

"Основната причина да ходя на протестите, е че след това не искам да се срамувам", заяви Александр Цариков от Екатеринбург.

"Щеше да ме е срам от бъдещите ми внуци и деца, че просто съм си седял у дома", каза и Антон от Санкт Петербург.При протестите задържаните са над 10 хиляди души. Най-близките сподвижници на Алексей Навални, са "неутрализирани" - задържани или поставени под домашен арест. В много градове демонстрациите бяха смазани със сила.

За властта шествията не са разрешени и тя пази обществения ред.

"Няма никакви репресии. Има мерки, които полицията взема по отношение на нарушителите на закона, на участниците в неразрешени акции. Някои от тях са участвали по собствена воля, други са станали жертва на подстрекатели", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Появиха се кадри от местата за задържане - препълнени помещения, дълги опашки от роднини, които чакат да предадат храна и лични вещи на близките си. Властта призна за проблема, но за пореден път акцентира, че протестите не са разрешени.

Според проф. Манойло обаче, подкрепата за Навални съвсем не е толкова голяма. Образът му не е изцяло положителен. Обвиняван е във финансови измами и злоупотреби, за клевета на ветеран от Втората Световна война.

"По отношение на Навални - той е в следствения арест. Но ако аз решавах съдбата му, щях да го изпратя в затвор някъде в Сибир, за да се занимава с обществено полезен труд - да реже дърва или да шие ръкавици. За да може трудът за благото на обществото да започне да го превъзпитава. Защото Навални в Русия не се приема като политик. Това е обикновен престъпник и мошеник", коментира професорът.

Два дни след пристигането на Алексей Навални от Германия - на 19 януари, фондът за борба с корупцията, основан от него, пусна поредното си разследване. Близо двучасовият филм е за "двореца" на Владимир Путин край Геленджик. Гледан от над 111 милиона души. Палатът е повече от разкошен. Оценен е на около милиард и 350 милиона долара. Твърденията си авторите подкрепят с конкретни документи.

"Нищо от това, което е посочено там като моя собственост, не принадлежи и не е принадлежало никога на мен или на мои близки и роднини. НИ-КО-ГА!", бяха думите на Путин.

Филмът грабна вниманието на обикновените хора, на онези, които не са политически изкушени. Те реагираха първично, емоционално. И излязоха на улицата, заедно с онези, които все по-остро се възмущават от тенденциозното законодателство, от ограничаването и неспазването на правата им. Това далеч не е 1-вото разследване на ФБК, но то разобличи сакрална фигура на властта, казва Давидис.

На 29 януари - 10 дни след появата на филма за двореца на Путин, популярният канал Mash показа кратко видео, в което предполагаемият палат на руския президент все още е в строеж, и съвсем не е луксозното място, за което Навални и компания говорят. Броени часове по-късно, в интервю за същия тв канал, руският милиардер и бивш спаринг-партньор на Путин по джудо - Аркадий Ротенберг, обяви, че е собственик на имението, което възнамерява да превърне в хотел.

Втори февруари. Алексей Навални се изправя пред съда, който трябва да реши дали да замени условната му присъда с ефективна присъда. По дело от 2012. За което през 2017 ЕСПЧ се произнесе, че по него е било нарушено правото на обвиняемите на справедлив процес. Навални получава обезщетение от Русия. Но присъдата остава в сила.

Обикновено процедурата отнема до 2 часа. В случая с Навални - повече от 8.

"Колкото и да иска да се покаже като велик геополитик, като някакъв голям световен лидер, най-голямата обида, която му нанесох, е че сега той ще остане в историята като отровител. Нали знаете - имали сме Александър Освободител или Ярослав Мъдри, а сега ще имаме Владимир Отровител на гащите - точно така ще влезе той в историята", заяви от съдебната зала Навални.

Мерките за сигурност не само в залата и в района на съда, но и в цяла Москва са драстични. Арестите на привържениците на опозиционера започват малко след началото на заседанието. А след обявяването на присъдата по улиците на Москва и Санкт Петербург. Излизат хиляди. Стига се до сблъсъци.

"Алексей Навални да не е в затвора досега беше политическо решение. Можем само да гадаем от какво е било продиктувано - опасения от протести, разсъждения, че ще й е по-изгодно ако е на свобода - не знаем. Но той наистина разруши дневния ред на Кремъл. Ако преди те старателно мълчаха за него, то сега всички верни на Кремъл тв канали разказват от сутрин до вечер за Навални - за това колко е лош, но това няма значение. Всъщност неговата популярност, известност, подкрепата за него, радикално се увеличи. Той е политик. И има огромен политически нюх. Той плаща цената - седи в затвора", каза Сергей Давидис.

"Като изхождам от собствения си опит, мисля, че връщането на Навални е част от оперативна схема, която се провежда от спецслужбите на САЩ и отчасти на Великобритания и Германия. Т.е. това е разузнавателна операция на оперативното ръководство на ЦРУ. Защото по своята методика едно към едно съвпада със схемата, която използваха ЦРУ и МИ6 през 2018 в Солсбъри. Ролята на Навални е просто примамка. Нарочно го натириха от чужбина, където можеше да е в безопасност и да бъде свободен. Специално го върнаха в Руската федерация, за да може руските власти да го арестуват. И за да има повод да се заяви, че Навални е преследван по политически причини", коментира проф. Манойло.

Западът не остана безразлична към казуса Навални - Европа и САЩ, призоваха за незабавното му освобождаване. Москва остана непреклонна - това е наш, вътрешен казус, и светът няма право да се намесва.

"Историята с Навални е възможно най-мощният инструмент за формиране на общественото мнение на Запад. Защото всичко зависи от това как се представя. А то се представя много семпло - Навални е опозиционен политик, преследват го, животът му застрашен, опитва се да го убият и отровят. Същото като със Скрипал. А преди това и Емилиян Гебрев. А след като вече е наложено това схващане, следващата стъпка може да бъде въвеждането на някакви нови санкции срещу Русия или използване на други методи за оказване на натиск върху Русия", каза още проф. Манойло.

"Те се страхуват и са готови да употребят сила спрямо всичко, което им се струва заплаха, което представлява различна гледна точка, което мобилизира и обединява хората. Няма никакви обективни доказателства за каквото и да било роля на Запада, защото такава няма", коментира Сергей Давидис.

Навални изостри и без това тлеещото напрежение между Москва и Брюксел. Върховният представител на ЕС за вътрешна политика и сигурност Жозеп Борел пристигна в Русия в разгара на бурните събития. За да имат бъдеще отношенията ЕС-Русия, в центъра им трябва да бъде общото разбиране за върховенство на закона, човешки права, гражданско общество и политическа свобода, каза още Борел.

И повтори позицията на ЕС за Навални - той трябва незабавно да бъде освободен.

"Предадох на г-н Лавров нашата дълбока загриженост и повторих призива ни за освобождаването му и започването на безпристрастно разследване за отравянето му", заяви Борел.

Лавров предупреди за рисковете от влошаване на отношенията, нарече ЕС "ненадежден партньор" и ясно показа, че Кремъл не възнамерява да отстъпва от позициите си. И още преди Жозеп Борел да напусне страната, Москва експулсира трима европейски дипломати - от Германия, Швеция и Полша. Като причина беше посочено участието му в протестите в подкрепа на Навални на 23 януари. За поредните санкции срещу Русия от страна на ЕС се заговори още след задържането на Навални на летището. Процедурата вече е задействана и не е изключено те да бъдат одобрени на Съвета по външни работи на 22 февруари. А посещението на Борел в Москва беше определено като фарс, като провал и унижение. Беше поискана оставката му.

"Исках да проверя дали руските власти са заинтересовани да спрат влошаването на нашите отношения и да се върнат към конструктивния диалог. Отговорът е ясен - НЕ", каза Борел.

А Москва продължи да втвърдява тона. Дипломат номер 1 на страната - Сергей Лавров заяви, че страната има готовност да скъса отношения с ЕС, ако бъдат наложени строги икономически санкции.

"Ако работата е взаимноизгодна - ние продължаваме. Но в случай, че отново видим, както неведнъж сме усещали, че в някои области се налагат санкции, които създават риск за икономиката ни, включително в чувствителни сфери, да. Още веднъж - ние не искаме да се изолираме от света, но трябва да сме готови. Ако искаш мир, готви се за война", заяви Лавров.

От Брюксел контрираха, че никога не са говорили за прекратяване на отношенията с Москва. Какво се промени след завръщането на Навални?

"Всъщност нищо не се промени. Навални пристигна от Германия. Задържаха го. Имаше съд. И по всичко личи, че сега ще излежи оставащата част от присъдата, която беше условна. Затворник - като всички останали", коментира проф. Манойло.

"Опозицията, в лицето на Навални, зададе дневния ред на властта. Действа обратно на очакванията и принуди властта да реагира. Даже в затвора, Навални, привлича към себе си все повече внимание", каза Сергей Давидис.

Алексей Навални беше на свобода в родината си по-малко от час. В деня след като условната му присъда беше заменен с ефективна, написа писмо до привържениците си. "Не можеш да лишиш от свобода онзи, който се чувства вътрешно свободен", написа Навални, и добави, че за него това вече не са само думи, а лично преживяване.

Обвиненията и арестите, дори задочни, на сподвижниците му продължават. Те обаче не предават каузата си - свободна и демократична Русия, и обещават нови протести.