Смъртта на Джордж Флойд се дължи на ниско ниво на кислород, причинено от трудностите да диша, което е увредило мозъка му и е предизвикало аритмия, която е довела до сърдечен арест. Това заяви пулмологът Мартин Тобин, призован да свидетелства на страната на обвинението в процеса за убийството на цветнокожия Флойд от белия полицай Дерек Шовин, предаде Франс прес.

Така медикът подкрепи тезата на обвинението, че Флойд се е задушил заради натиска, упражнява върху него от Шовин, който притискаше с коляно врата на цветнокожия по време на арест.

Д-р Тобин е категоричен, че не фентанил* е причинил смъртта на Флойд, както твърди защитата на обвиняемия.

Според медика, упражненият натиск директно от Шовин върху врата на Флойд в даден момент е било равен на половината от теглото и екипировката му, тоест 41,5 килограма. Две минути по-късно Флойд е изпаднал в безсъзнание, преди да спре да диша. Коляното на белия полицай е останало върху врата на Флойд още три минути и 27 секунди след последния дъх на Флойд, допълни лекарят.

Д-р Мартин Тобин дава свидетелски показания. Снимката е направена от видео

Снимка: AP/БТА

Медикът изключи хипотезата, че смъртта на Флойд е настъпила заради лошото му здравословно състояние и консумация на дрога, както твърди адвокатът на Шовин. Според доктор Тобин и човек в добро здраве би умрял от онова, на което е бил подложен Флойд.

В токсикологичен доклад, публикуван миналия юни, се казва, че в организма на Флойд се е съдържало болкоуспокояващото лекарство фентанил, както и  метамфетамини.

Оттогава защитата твърди, че фентанилът е причинил загубата на кислород на Флойд.

Ако вината на Шовин бъде призната, той може да бъде осъден на 40 години затвор. Той пледира невинен.

*Фентанил - обезболяващ и наркотичен аналгетик