Русия поиска Съветът за сигурност на ООН да се събере на заседание в понеделник заради атаката срещу Черноморския флот (ЧФ) в Севастополския залив, съобщиха агенциите.

По думите на руския заместник постоянен представител в Обединените нации Дмитрий Полянски Москва е уведомила официално генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че преустановява участието си в споразумението за износа на украинско зърно през Черно море.

"С оглед на извършената днес от Украйна атака срещу корабите на ЧФ, задействани за обезпечаването на сигурността на плавателните съдове, доставящи украинско зърно в рамките на така наречената черноморска инициатива, постоянното представителство уведоми генералния секретар на ООН, че Русия преустановява участието си в нея", отбеляза дипломатът в личния си канал в социалната мрежа Телеграм. "Освен това поискахме в понеделник да се състои заседание на Съвета за сигурност на ООН по въпроса."

В писмото на Москва до Гутериш, в което тя го уведомява за преустановяването на участието си в договореностите за зърното и което е изпратено от постоянния ѝ представител в Обединените нации Василий Небензя се казва, че безопасният коридор за износ на продоволствие от Украйна, е бил използван за прикритие при днешната атака срещу корабите в Севастопол.

"Атаката беше прикривана чрез безопасните коридори, предназначени за реализация на така наречената черноморска инициатива", се посочва в писмото. В него се допълва, че корабите и пристанищната инфраструктура на Севастопол, които са били атакувани, са били използвани за осигуряването на работата на хуманитарния коридор.

ЕС предупреди да не се предприемат едностранни действия

ЕС подкрепя усилията под егидата на ООН за запазване на договореностите за износа на украинско зърно, съобщи говорител на Евросъюза, след като Москва обяви, че се оттегля от споразумението, предаде Ройтерс.

"Подчертаваме, че всички страни трябва да се въздържат от всякакви едностранни действия, които биха застрашили Черноморската инициатива за зърното. Тя е жизненоважно хуманитарно усилие, което безспорно играе положителна роля за осигуряването на достъп до продоволствие на милиони хора по света", каза Набила Масрали, говорител на Европейската комисия по въпросите на външната политика и политиката на сигурност.