Решението на Русия да преустанови участието си в договореното с посредничеството на ООН споразумение за износа на украинско зърно през Черно море "за сетен път показва, че да се преговаря с Москва е безполезно", заяви украинският президентски съветник Михайло Подоляк.

По-рано днес руското Министерство на отбраната обяви, че Москва се оттегля от зърнената сделка, тъй като киевският режим е извършил терористична атака срещу руски военни и граждански кораби в Севастополския залив с 9 въздушни дрона и 7 автономни морски безпилотни апарата.

Споразумението бе подписано в края на юли в Истанбул след двумесечни преговори, водени от ООН и Турция, за да отвори украинските черноморски пристанища за износ на зърно и да облекчи и руските доставки на зърно и торове въпреки строгите западни санкции срещу Москва.

"Путин превърна храната, студа и цените в оръжия срещу света. Русия води хибридна война срещу Европа, вземайки Африка и Близкия изток за заложници", допълни Подоляк в профила си в Туитър.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик пък съобщи, че представители на международната организация са в контакт с руските власти. 

"Жизнено важно е всички страни да се въздържат от всякакви действия, които биха изложили на риск Черноморската зърнена инициатива, която е ключов хуманитарен опит и явно има положително въздействие върху достъпа до храни за милиони хора по света", каза Дюжарик.

Външното министерство в Киев заяви, че Русия използва фалшив претекст, за да блокира зърнения коридор. Началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак обвини Москва в изнудване и "измислени терористични атаки" срещу нейни обекти в окупирания Крим. "Примитивността на руския шантаж [може да бъде видяна] във всичко. Ядрен шантаж, енергиен, хранителен", написа Ермак в "Телеграм".