Най-големият украински мобилен оператор "Киевстар" започна да възстановява гласовите услуги за някои от клиентите си, след като във вторник мрежите му бяха изведени от строя в резултат на мощна хакерска атака, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на изпълнителния директор Олександър Комаров. Това ще бъде последвано от възстановяване на услугите за данни и други операции.

Компанията, която предоставя услуги на повече от половината от населението в Украйна, е претърпяла "огромни" щети по време на вчерашната атака, каза Комаров пред Ройтерс, като я нарече "най-голямата кибератака срещу телекомуникационна инфраструктура в света".

"Настоящата ситуация в "Киевстар" е изключително трудна. Аз съм напълно уверен, че това е добре планирана, отдавна подготвяна атака срещу украинската критично важна инфраструктура", добави Комаров.

Стотици експерти и десетки институции участват в мащабните усилия за възстановяване на услугите за милиони хора, имайки предвид степента на щетите.

"Ние няма да включим гласовите (услуги) в цялата страна по едно и също време. Ще вървим стъпка по стъпка, за да се уверим, че услугите, които са възстановени, са стабилни, могат да издържат на натоварването и можем да преминем към възстановяване на мобилните интернет услуги", каза Комаров.

"Киевстар" предлага мобилни, интернет и други услуги на около 24 милиона частни потребители и също така има жизненоважна роля за хиляди частни предприятия и за предоставянето на много електронни държавни услуги.

Две руски групировки поеха отговорност за атаката. Ройтерс не може още да провери автентичността на твърденията, а Москва не ги е коментирала.