Десетки хиляди хора се включиха в голям митинг в сръбската столица в подкрепа на президент Александър Вучич, съобщава БТА.

Привържениците на държавния глава излязоха след призив на Вучич за "най-големия митинг в историята на Сърбия". На апела му откликнаха и негови привърженици от съседните Косово и Босна, които бяха докарани в Белград с автобуси. Много от участниците в митинга носеха еднакви тениски с лика на Вучич. Ройтерс посочва, че за митинга са дошли и хора от Северна Македония.

Сред присъстващите бяха още унгарският външен министър Петер Сиярто и босненският сръбски лидер Милорад Додик.

Според организаторите в проявата, която се състоя пред сградата на сръбския парламент, Скупщината, са се включили "стотици хиляди". По време на митинга заваля дъжд и се разрази гръмотевична буря, което принуди мнозина да се скрият.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

На работещите в държавни предприятия и учреждения е било казано да си вземат почивен ден, за да се включат в демонстрацията, отбелязва Асошиейтед прес. Някои са били предупредени, че ще бъдат уволнени, ако не се качат на автобусите, които започнаха да пристигат часове преди началото на митинга.

Снимка: БТА/АП

"Това е последната вечер, в която се обръщам към вас като председател на СПП", каза президентът.

По-късно днес СПП ще има конгрес. Вучич не уточни кой ще го наследи начело на партията.

Снимка: БТА/АП

Сръбският президент определя съдбата на страната си в различни качества от 2012 г. Критиците му го обвиняват в едноличен стил на управление. В този смисъл оттеглянето му от ръководството на СНС не е от особено значение. Вучич и привържениците му контролират по-голямата част от медиите, съдебната система и част от икономиката

Сръбските управляващи заявиха, че акцията цели да обедини Сърбия и да ѝ вдъхне надежда. Такъв беше и надсловът на проявата - "Сърбия на надеждата".

Митингът беше организиран в отговор на протестите срещу управлението на Вучич, които избухнаха след масови убийства, разтърсили нацията.

Снимка: БТА/АП

На три големи антиправителствени протеста, състояли се този месец в столицата, демонстрантите поискаха оставката на президента и на двама високопоставени служители от сферата на сигурността. Те настояха и за отнемане на лицензите на две пропрезидентски телевизии, поощряващи насилието и често канещи осъдени военнопрестъпници и други престъпни фигури, отбелязва Асошиейтед прес.

Опозиционните протестиращи обвиняват Вучич, че е създал усещане в обществото за безнадеждност и разкол, които според тях косвено са допринесли за масовите убийства на 3 и 4 май, при които загинаха 18 души, а 20 бяха ранени - значителна част от тях бяха ученици, по които техен 13-годишен ученик откри стрелба.

Снимка: БТА/АП

Вучич категорично отрича да носи отговорност за тези случаи и нарече организаторите на опозиционните протести "лешояди" и "хиени", които искат да използват трагедиите, за да дойдат на власт по силов път, а не с избори.

"Те не са срещу насилието, те искат главата ми", каза президентът.

Снимка: БТА/АП

Според анализатори със свикването на контрапротеста Вучич, който управлява Сърбия от повече от десетилетие, държейки здраво властта, се е опитал да засенчи по масовост опозиционните демонстрации.

Събитието донякъде беше помрачено от нова криза в бившата сръбска провинция Косово, където вчера етнически сърби влязоха в сблъсъци с косовската полиция, поради което Вучич повиши степента на бойна готовност на сръбската армия, отбелязва Асошиейтед прес.