Руският опозиционер Алексей Навални каза, че страда от прищипан гръбначен нерв, предаде Франс прес. Той твърди, че има риск да изгуби десния си крак поради липса на здравни грижи.

"Очевидно имам прищипан нерв, защото стоях през цялото време седнал, прегънат" в полицейските микробуси и в килията, заяви Навални, който е задържан от януари и който прекара целия февруари в центрове за задържане и в съдебни зали.

"Много ме боли гърба, не мога нито да се наведа, нито да се изправя", казва в Инстаграм 44-годишният опозиционер. Той твърди, че откакто е прехвърлен в наказателна колония не е лекуван и че му се дават само хапчета против възпаление.

Навални казва, че трудно се изправя на крака и че някои участъци в десния му крак вече са изгубили чувствителността си. Той допълва, че го е страх, че ще изгуби целия си крак.

Вчера Навални се оплака, че го лишават от сън и че е буден по осем пъти от надзирателите си.

Европейският съюз продължава да призовава за незабавно и безусловно освобождаване на руския опозиционер Алексей Навални и за пълно разследване на неговото отравяне. Това написа в профила си в Туитър Набила Масрали - говорител на върховния представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел.

"Съобщенията, че здравословното състояние на Навални се е влошило в колонията, предизвиква загриженост, написа още Масрали. - Русия е длъжна да осигури на Навални достъп до медицинско обслужване и да пусне адвокатите му да се срещнат с него."