Опозиционният руски лидер Алексей Навални пусна шокиращо видео, в което той самият влиза под прикритие и говори с един от агентите на ФСБ, участвали в отравянето му. Оказва се, че с "Новичок" са били обработени гащите му.

Навални говори с агента на ФСБ Константин Кудрявцев, а в началото на разговора се представя като длъжностно лице в Съвета за национална сигурност на Русия, което трябва да изготви кратък доклад защо операцията не е успешна.

В хода на разговора Кудрявцев разказва и за другите участници в отравянето в сибирския град Томск и как е бил изпратен да почисти следите в Омск.

Преди време Bellingcat разкри имената на агентите, участвали в операцията. Навални, в разговора с Константин Кудрявцев, прикрива номера си така, както служителите на ФСБ биха направили.

След като Кудрявцев потвърждава самоличността си, Навални заявява, че му е възложена задачата да получи "сбита информация от членовете на екипа: какво се обърка, защо имаше пълен провал в Томск с Навални?"

Отговорите на Кудрявцев в 45-минутния разговор са първите преки доказателства за участието на подразделението в отравянето на опозиционера.

В един момент опозиционерът пита: "На кой елемент от облеклото беше наблегнат? Кое е най-рисковото облекло?"

А Кудрявцев отговоря просто: "Гащи".

Навални пита къде точно е нанесен агентът: "По вътрешните или външните шевове?"

"Вътрешността, чатала", отговаря Кудрявцев.

Оказва се, че ако препаратът се приложи в гранулирана форма върху дрехите, той се абсорбира през кожата, когато жертвата започне да се поти.