Аварийни плавателни съдове теглят горящия товарен кораб "Фриймантъл хайуей" (Fremantle Highway) с около 3800 автомобила на борда край нидерландското крайбрежие до безопасно място, предаде ДПА, като се позова на местните морски власти, цитирани от БТА.

Сигналът за пожара на регистрирания в Панама "Фриймантъл хайуей" (Fremantle Highway) бе получен около полунощ на 25 срещу 26 юли, когато плавателният съд се е намирал на 27 км северно от остров Амеланд, на около 180 километра от Амстердам. На борда е имало 23-ма души екипаж. Моряците са се опитали сами да потушат огъня, но без успех. Товарният кораб е превозвал 2857 автомобила от германския град Бремен до Порт Саид в Египет, 25 от които - електрически автомобили. Огънят е тръгнал от електромобил.

По-рано аварийните екипи отложиха маневрата между два острова във Ваденско море в последния момент заради лошите метеорологични условия.

Операцията се смята за рискована, тъй като тежко натовареният кораб все още гори, а посоката на вятъра и силният дим от плавателния съд правеха преди това маневрата невъзможна.

Има опасения, че корабът може да се разпадне или да се преобърне по пътя си, което да доведе до екологична катастрофа.

Плажовете и дюните на множеството малки острови във Ваденско море са важни райони, където мигрират птици.

Експертите подготвиха по-рано плавателния съд за теглене и увериха, че са взети предпазни мерки срещу евентуалното изтичане на замърсители.

Снимка: БТА/АР