Британско момиче беше застреляно в събота, докато си играело със сестра си в семейната градина в село в Западна Франция, съобщиха ДПА и в. "Гардиън".

Бащата и майката на момичето също са ранени при атаката в село Сен Ербо в Бретан, а осемгодишната сестричка на жертвата се е отървала невредима.

Около 22 часа в събота семейство Торнън, което живее в селото от около пет години, правело барбекю в градината си, а момичетата си играели. Изведнъж се появил мъж с пистолет и стрелял няколко пъти, предава БТА.

11-годишната Солен Торнън е убита на място, а баща й, 52-годишният Ейдриън, е прострелян в главата. Откаран е в болница, където състоянието му е определено като критично.

Майката на момичетата, 49-годишната Рейчъл, за която се съобщава, че е местна домашна помощница, е била простреляна в гърба и главата, но според съобщенията е извън опасност, каза прокурорката Карин Але. По-малкото момиче - Селест, на осем години, избягало в съседен имот и вдигнало тревога.

Але съобщи, че 71-годишен нидерландец, който живее в същото село, е задържан във връзка със стрелбата. Съпругата му също е разпитана.

Френски медии съобщиха, че между британското семейство и техните съседи е имало конфликт за парцел земя.

Образувано е досъдебно производство за убийство на малолетна и опит за убийство.

Але каза, че първоначалните доказателства сочат, че заподозреният "се е появил внезапно с пистолет и стрелял няколко пъти по посока на жертвите".

"Мотивите за тази трагедия все още не са известни. Изглежда, че е имало конфликт между двамата съседи от няколко години за парче земя, граничещо с двата имота", каза Але пред френски журналисти.

Убийството стана само няколко дни, след като тригодишно британско момиче беше сред четири деца и двама възрастни, намушкани с нож в парк в Анси в източна Франция.

Маргьорит Бльозен - кметицата на Плоневе дю фу в Бретан, каза, че нападението изглежда е свързано със "съседски спор" за земя и за конфликт заради вдигане на шум, които датират отпреди три години.

"Познавахме семейството добре. Всяка година има селски празник и винаги идваха", разказа видимо шокираната Блюзен.

"Напълно неразбираемо е да си застрелял дете. Това се случи без никакво предупреждение", добави тя. "Никой не може да разбере как е могло да се случи."

Съсед каза пред журналисти: "Чухме шумове и си помислихме, че или децата, или родителите си играят с фойерверки. Тогава по-малкото момиче изтича при съседите и викаше: "Сестра ми е мъртва, сестра ми е мъртва."

"Отидохме и видяхме, че момичето е мъртво, а баща му и майка му са ранени."

Друг жител на селото разказа: "Съседите се оплакаха от шума, но семейството не вдигаше повече шум от всеки друг."