По бреговете на пресичащата полската столица река Висла конни полицаи вече патрулират по двойки, докато на пясъчните плажове неколцина млади хора все още вземат слънчеви бани.

Натрупани зад плажните барове, десетки железни ограждения чакат да бъдат разположени.

За няколко часа двуметрова желязна стена вече обгради Националния стадион, който ще е ключово място в заседанията на 27-ата среща на най-високо равнище на НАТО на 8 и 9 юли.

Виж снимки >>

Полицаи в жълти флуоресциращи жилетки са разположени на всеки 10 метра при стадиона откъм Висла.

От четвъртък мостовете около стадиона и улиците в градския център ще бъдат затворени за движение.

Представен от полските власти като най-голямата среща на върха в историята на НАТО, форумът във Варшава ще събере на едно място 18 президенти, 21 министър-председатели, 41 външни министри и 39 министри на отбраната.

Освен членовете на НАТО са очаквани и лидерите на ЕС и на асоциираните страни и страните партньори като Грузия, Украйна и Афганистан.

Делегациите са с обща численост над 2200 души, а броят на акредитираните журналисти надхвърли 2000.

Президентът Барак Обама вероятно ще се почувства като у дома. Домакините любезно са му приготвили в стадиона стая, обзаведена като Овалния кабинет в Белия дом, съобщи пресаташето на посолството на САЩ във Варшава.

Диалог с Москва - "само от позиция на силата"

С наближаването на срещата зачестиха коментари, които потвърждават, че в петък и събота в полската столица ще се говори много за Русия и "руската заплаха".

Диалог между Русия и НАТО е възможен, но той трябва да се води "изключително от позиция на силата", заяви вчера в интервю за Си Ен Ен бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа, ген. Филип Брийдлав.

Ръководството на Русия разбира само от такъв подход, е добавил генералът, цитиран от ТАСС и БТА.

Бившият главнокомандващ подчерта, че диалогът с Русия трябва да се изгражда на "основата на примерно поведение" от страна на Москва. А за това според него "трябва да станат определени изменения в Украйна и в Сирия".

В последния брой на "Нюзуик" пък бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предупреди: "Ние не трябва да имаме никакви илюзии относно намеренията на Москва."

"Зад тормоза и дезинтегрирането на прозападните правителства, граничещи с Русия, лежи сблъсък на идеи", подчерта датският политик, който беше начело на алианса през 2009 - 2014 година.

Според него Москва откровено се стреми да подкопае либералния международен ред и западното единство. "За да защитим начина си на живот", Расмусен препоръчва "силното възпиране от страна на НАТО".

От страна на домакините на срещата министърът на отбраната Антони Мачеревич заяви вчера, че Русия е "окупатор" в Украйна.

"Русия е окупатор, всеки ден невинни хора, цивилни, са убивани от руски войници, които са агресори", заяви той по телевизията.

"Международната общност не може да толерира това, а Полша не може да престане да говори за това, защото Украйна е нашият най-близък съсед, който ни отделя от тази агресивна империя", изтъкна полският министър, цитиран от БТА.