Силите на място в Североизточна Сирия носят отговорността за това затворниците да не избягат, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той отбеляза, че на днешното заседание на министрите на отбраната от пакта отново мненията за Сирия са се разминали, но има общо виждане, че не трябва да се допуска отстъпление от достиженията в борбата с терористите от "Ислямска държава".

Столтенберг уточни, че няма искане НАТО да изпрати свои сили в Сирия. По неговите думи в пакта има широка подкрепа за намирането на политическо решение под егидата на ООН.

Не за първи път отчитаме различия в мненията на съюзниците, но силата ни е в това, че успяваме да ги преодолеем без щети за алианса, заяви Столтенберг.

Той определи разговорите днес за Сирия като "приятелски, открити и честни". Мненията съвпадат за няколко неща, включително за това, че Турция има основателни опасения за своята сигурност, добави той.

Германия, Франция и Великобритания смятат, че споразумението между Русия и Турция не прокарва път към дълготрайно решение за Северна Сирия, каза по-рано германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от ДПА.

"Всички ние споделяме голямо безпокойство от развитията в този регион", каза тя на среща с колегите си от НАТО и добави, че министрите на отбраната на Франция и Великобритания споделят мнението, че споразумението от Сочи "не дава дългосрочна основа за политическо решение".

Полагат се усилия за намиране на решение, в което да участва международната общност, каза Крамп-Каренбауер и отбеляза, че това ще отнеме дълго време.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар увери колегите си от НАТО, че Анкара не планира да разселва или прочиства групи от населението, а се стреми да възстанови региона, добави Крамп-Каренбауер, според която Акар е проявил желание за участие на международната общност.

Сирийските кюрди подкрепят германския план за създаване на обезопасена зона под международен контрол в Северна Сирия, заяви лидерът на Сирийските демократични сили Мазлум Абди, цитиран от Франс прес.

"Има проект за разполагане на международни сили в зоната за сигурност. Ние искаме този проект и го подкрепяме", каза Абди.