НАТО ще тества в началото на следващия месец възможностите си да спира и отблъсква евентуална атака срещу Норвегия от Русия в рамките на най-мащабните учения на алианса след края на Студената война "Трайдънт Джънкчър" (Trident Juncture), предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Алиансът ще покаже военната си мощ два месеца след края на организираните през септември от Русия учения "Восток 2018", смятани за най-големите военни маневри от 37 години насам. В ученията се включиха 300 000 военни, 37 000 танка, БТР-и и други бронирани машини и повече от хиляда самолета, както и 3200 китайски военни, 900 танка и 30 самолета. Участваха и монголски военни части.

"Срещу тях" сега НАТО ще изправи близо 50 000 войници от 31 държави, 150 самолета, 60 кораба и около 10 000 бойни машини, които ще участват в маневрите по суша, вода и във въздуха. Началото на ученията е на 25 октомври, а краят им - на 7 ноември.

"Ще докажем, че сме способни да се защитаваме и да демонстрираме единството си", заяви вчера на пресконференция в Брюксел американският адмирал Джеймс Гордън Фого, който ще ръководи ученията. "Трайдънт джънкчър" е операция за колективна отбрана, подчерта още адмирал Фого.

Първата част на упражненията ще се състои в спирането на симулирана атака в Северна Норвегия от една част от силите, а останалите войници ще трябва да отблъснат нападението, обясни пред Франс прес канадският генерал и помощник на адмирал Фого - Кристиан Жюно.

Ученията имат за цел да "демонстрират способностите за отбрана на НАТО срещу всеки потенциален агресор. Те не са насочени срещу някоя конкретна страна", подчерта Фого.

"Сухопътните маневри ще бъдат проведени на около 1000 км от границата с Русия, въздушните операции - на 500 км. Русия няма причина за безпокойство", твърди норвежкият генерал Руне Якобсен. В ученията ще участват двама руски наблюдатели и двама наблюдатели от Беларус.

НАТО ще покаже слабостите си по време на маневрите. Алиансът се състои от 29 армии, които доста се различават по ниво на обучение, въоръжение и материално състояние. Ученията ще са изпитание и за германската армия, чието въоръжение според партньорите й не се намира в добро състояние.

Германия още през септември разположи в Норвегия по-голямата част от войниците и техниката, с които ще участва в маневрите. Към настоящия момент в Норвегия има близо 6000 германски войници и 3000 единици бойни машини.

Първоначално ученията ще започнат с тренировката на войниците от различните националности, а симулацията на нападението ще започне на 1 ноември, уточни генерал Жюно.

"Не очакваме всичко да е перфектно. Именно заради това организираме учения", посочи адмирал Фого.

Преди дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че на учението ще бъдат поканени наблюдатели от всички страни, включително от Русия. Той упрекна Москва в нарушение на договора за ядрените оръжия със среден обсег и изрази загрижеността на НАТО от това.

След години отричане наскоро Москва призна за съществуването на нова ракетна система. Русия не е дала ясни отговори за тази система. Всички в НАТО са на мнение, че Русия нарушава договора, заяви генералният секретар.

А след ученията "Восток 2018" НАТО предупреди, че Русия се готви за голям конфликт. Ученията се вписват в модела, който наблюдаваме от известно време: по-самоуверена Русия, която значително увеличава бюджета за отбрана и военното си присъствие". "През последните години наблюдаваме значително военно укрепване на Русия, включително в районите на Балтийско и Черно море, както и в Средиземноморието". "Нещо повече, Русия показа, че желае да използва военна сила срещу съседите си, например Украйна и Грузия", заяви говорителят на НАТО Оана Лунджеску.