Съветът на НАТО ще проведе извънредно заседание заради решението на САЩ да се изтеглят от договора "Открито небе", съобщи ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на Алианса.

Вчера президентът на Америка Доналд Тръмп обяви, че страната се отказва от договора. 

Администрацията на държавния глава вече е уведомила международните партньори, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Русия не се придържа към договора. Така че, докато те не започнат да го спазват, ние се изтегляме. Русия беше хваната да прави много лоши неща, но смятаме, че нещата ще се решат", каза той.

Този договор позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията.

А НАТО обяви: "Всички съюзници са съгласни, че контролът над въоръженията, разоръжаването и неразпространението са ключови елементи за постигане на сигурността на Алианса. На срещата на НАТО през 2018 г. държавните и правителствените глави на страните от НАТО изразиха загрижеността си по отношение на избирателното прилагане от Русия на договора "Открито небе" и че този факт подкопава сигурността на Алианса. По-конкретно ние сме загрижени от обстоятелството, че Русия ограничи (инспекционните) полети над отделни свои райони. Съюзниците имат намерение да се консултират интензивно за бъдещето на този договор и Северноатлантическият съвет ще се събере за обсъждане на този проблем", се казва в съобщението. 

Оттеглянето на САЩ от Договора за открито небе ще засегне всички негови членове. 

Това, заяви в четвъртък руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко. 

Той настоя, че Русия не е нарушила договора, както САЩ смятат, и добави, че Кремъл е готов за допълнителни преговори по въпроса.

Германия съжалява за обявеното намерение от САЩ да се оттеглят от договора "Открито небе", заяви в четвъртък германският външен министър Хайко Маас, предаде ТАСС.

"Този договор е важна част от европейската архитектура за контрол на въоръженията. Ние виждаме, че през последните години действително имаше пречки от страна на Русия при изпълнението на този договор. От наша гледна точка това не оправдава излизането от него", каза Маас.

Говорител на британското правителство заяви, че Великобритания остава обвързана с договора "Открито небе", но разбира опасенията на САЩ.

Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде написа в Туитър, че Швеция съжалява за намерението на САЩ да се оттеглят от договора и се надява, че ще Вашингтон ще преразгледа своето решение.