Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от договора "Открито небе". Администрацията на държавния глава вече е уведомила международните партньори, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Русия не се придържа към договора. Така че, докато те не започнат да го спазват, ние се изтегляме. Русия беше хваната да прави много лоши неща, но смятаме, че нещата ще се решат", каза той.

Този договор позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията.

Администрацията на САЩ иска да денонсира договора, защото според нея Русия го нарушава, а и защото събраните кадри от тези полети могат да се получат по-бързо и евтино от американски военни или търговски сателити.

Договорът "Открито небе" е подписан в Хелзинки през 1992 г. и влиза в сила от 2002 година. Подписан е от 35 страни, сред които България.

Русия не е била официално уведомена от САЩ, че те се оттеглят от договора "Открито небе", заяви руският заместник-външен министър Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

"Не ми е известно да сме получавали някакво официално уведомление", каза той.

Излизането на САЩ от този договор ще навреди на системата на военна сигурност в Европа, заяви Грушко.